Pred ponovno spremembo cen dizla in bencina: se splača pohiteti ali počakati?

Gospodarstvo 28. Jan 202311:09 4 komentarji
Bencinska črpalka
Foto: PROFIMEDIA

V torek se bodo znova spremenile regulirane cene dizla, bencina in kurilnega olja. Kaj se nam obeta? Ali naj s "tankanjem" počakamo do torka in vsaj malo prihranimo? Ali pa je bolje, da gremo na črpalko čim prej?

V torek bodo začele veljati nove cene goriv. Kaj se nam obeta tokrat? Na Financah so izračunali, da nas 31. januarja – če vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – čaka že tretja zaporedna podražitev, ki pa tudi tokrat v primerjavi z veljavnimi cenami ne bo velika.

Na bencinskih servisih ob regionalnih cestah naj bi se tokrat bencin podražil za približno šest centov in bo zanj treba odšteti okoli 1,35 evra za liter, kaže ocena časnika Finance. Višje bodo tudi cene dizla, liter dizla naj bi se podražil za okoli pen centov in bo stal 1,53 evra za liter.

50 litrski rezervoar se bo tako podražil za dobra dva evra, za bencinskega boste tako z 31. januarjem odšteli dobrih 67 evrov, za dizelskega pa dobrih 76 evrov. 

Za okoli šest centov na liter se bo podražilo tudi kurilno olje, ki naj bi po novem stalo 1,17 evra za liter.

Preberite še: Objavljamo posnetke nedavnega prometnega kaosa: kaj se dogaja na naših cestah? 

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje