Joker Out za N1: Če bo slovenščina ovira, Evrovizija nima smisla (VIDEO)

Magazin 29. Jan 202306:00 0 komentarjev
Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija

Carpe Diem. Tako je naslov pesmi v slovenskem jeziku, s katero nas bo maja letos na Evroviziji v Liverpoolu zastopala popularna glasbena skupina Joker Out. Fantje podrobnejše predstavitve ne potrebujejo. Bili so so najbolj prodajana slovenska glasbena skupina v letu 2022, oktobra bodo, kot kaže, napolnili Stožice. Polni energije in velikih pričakovanj so po predpremierni predstavitvi skladbe za pesem Evrovizije, ki jo bo javnost slišala 4. februarja, v intervjuju za N1 zelo jasni: gremo po zmago, pravijo.

Vedno bolj priljubljeni glasbeni skupini Joker Out se trdo delo in predanost obrestujeta. Odpirajo se jim nove, velike priložnosti, ena od teh je zagotovo nastop na izboru za pesem Evrovizije, ki bo maja letos v Liverpoolu.

RTV Slovenija odločila, da bo tokrat izvajalca izbrala interno, pri tem pa dala prednost “najbolj uspešnim, kakovostnim in preverjenim izvajalcem v Sloveniji”. Kot so dejali na RTV, odločitev ni bila težka. Izbrali so trenutno eno najbolj priljubljenih slovenskih glasbenih skupin, Joker Out.

Predpremierna predstavitev pesmi, s katero nas bodo zastopali na Evroviziji, je bila včeraj, javnost pa jo bo prvič slišala v oddaji Misija Liverpool v soboto, 4. februarja.

Ob tej priložnosti so pevec Bojan Cvjetićanin, bobnar Jure Maček in basist Nace Jordan v intervjuju za N1 med drugim povedali, kako potekajo priprave, kako to pot na veliki evrovizijski oder doživljajo, kako čutijo skladbo Carpe Diem in česa si še želijo v prihodnosti.

Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija

Mediji smo včeraj lahko slišali vašo evrovizijsko pesem. Snemali ste jo te dni. Ste zadovoljni, kako je izpadla?

Bojan Cvjetićanin: Pesem smo posneli v Hamburgu decembra in nekako se je vse do danes ta proces že kar vrtel v neko navidezno neskončnost. Vmes smo namreč naredili še videospot, pripravljali smo se na oddajo. Osebno sem izjemno, izjemno zadovoljen s končnim izdelkom.

Nace Jordan: Mislim, da je to tudi ena boljših stvari, ki sem jo kadarkoli v življenju naredil.

Jure Maček: Seveda smo vsi zadovoljni, veliko truda smo vložili, tako da upam, da bo to tudi poplačano na Evroviziji.

Preberite še: Slovenijo bo na Evroviziji zastopala skupina Joker Out

Pesem ste ustvarili posebej za Evrovizijo. Je zato kaj drugačna od vaših prejšnjih ali je “v liniji” z vašim dosedanjim ustvarjanjem? 

Jure Maček: Imam občutek, da bi jo lahko dali na drugi album (Demoni, op. a.). Se mi pa zdi, da smo v tem komadu še zmeraj ohranili nas, naš shagadelic rock’n’roll, to našo energijo.

Bojan Cvjetićanin: Pesem je zelo, zelo Joker Out-ovska in obenem tudi zelo evrovizijska. Kot je rekel Jure, lahko bi bila del našega drugega albuma, ampak ni. Mogoče bo na tretjem …

Evrovizijski nastop bo vaš največji nastop doslej. Pričakujete tudi več treme? 

Bojan Cvjetićanin: Z največjim veseljem bi rekel, da ne, ampak vem, da bom pred prihodom na oder zelo nervozen. To bo zares zmeraj ostalo vtisnjeno v moj video-zvočni zapis, tako da res ne smem fušati.

Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija

Kje pričakujete, da boste močnejši: pri glasovih žirije ali glasovih gledalcev?

Bojan Cvjetićanin: Letos prvič v finalu ne bo glasov žirije, ampak bodo odločali samo glasovi gledalcev in poslušalcev, tako da se lahko opremo le na njih in njihove glasove. In absolutno nam bodo prinesli pot v finale. Če ne, se bo pa ta intervju grozno postaral (smeh).

Stavite torej na finale. 

Nace Jordan: Mi gremo tja po zmago. Prepričan sem, da bomo v finale prišli, naprej bomo pa videli.

Jure Maček: Mislim, da sta dve možnosti. Ena, da ne gremo v polfinale in smo proti koncu, ali pa smo res visoko uvrščeni. Neke vmesne poti mislim da s tem komadom res ni.

Odločili ste se, da boste peli v slovenščini. Takšen je bil načrt že od samega začetka? 

Bojan Cvjetićanin: Odločitev, da bo pesem v slovenščini, je bila takojšnja in brez pomislekov. Zastopamo Slovenijo, v slovenščini se najlepše izražam kot avtor, vsaj zaenkrat, in to energijo bomo na ta način tudi najbolje prenesli na oder. Mogoče pa slišite kmalu tudi pesem še v kakšnem drugem jeziku. Ampak na evrovizijskem odru bo pa absolutno slovenska.

Veliko je bilo že debat o tem, ali so možnosti za uspeh na tem odru boljše, če se poje v slovenskem ali angleškem jeziku. Vas ne skrbi, da bi bili manj konkurenčni? 

Bojan Cvjetićanin: Če bomo zaradi tega manj konkurenčni, potem Evrovizija nima smisla.

V Sloveniji ste že zelo prepoznavni, evrovizijski nastop bo gotovo razširil vaše občinstvo. Če bi se vam ponudila priložnost, bi jo najbrž z veseljem ucvrli še na turnejo po Evropi.

Nace Jordan: Mi upamo na kaj takšnega. Vsi si želimo, da bi se razširili še kam drugam. Konec koncev so oktobra Stožice, to se mi zdi, da je nekaj največjega, kar lahko izvajalec v Sloveniji naredi. Potem pa rabimo nek nov izziv.

Bojan Cvjetićanin: Razen če Stadion Bežigrad spet zrihtajo.

V zadnjem letu ste bili zelo aktivni, snemali, nastopali ste, zdaj greste še v Liverpool. Bo po nastopu na Evroviziji kaj časa za počitek ali so novi projekti v načrtu že takoj?

Jure Maček: Takoj v tistem tednu, ko pridemo z Evrovizije, imamo že prvi koncert in načrtujemo tudi poletno turnejo. Mesec dva po Sloveniji, pa tudi tujini. Prvi koncert je v tujini. Potem bodo že sledile priprave na Stožice, za kar pa tudi potrebujemo najmanj mesec dni vaj in usklajevanj z ekipo. Po Stožicah pa gremo pa še isti večer oziroma jutro …

Bojan Cvjetićanin: … v tople kraje …

Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija

Stožice boste, kot kaže, napolnili. Človek bi rekel, da se vam obeta zelo perspektivna in tudi dolga glasbena kariera. Podobno kot Siddharta, denimo. 

Bojan Cvjetićanin: Dolga in perspektivna kariera so itak sanje vsakega človeka, ki se s čimerkoli ukvarja, tudi glasbenika. Siddharta so naši veliki vzorniki in tudi inspiracija, velik razlog, zakaj delamo tako, kot delamo. To, da se nas primerja z njimi, je že absolutno en vrhunec sam po sebi. Verjamem, da bo Joker Out bend, ki bo obstajal še dolgo, verjamem tudi, da bomo zašli še na marsikatero zvočno pot. Zaenkrat nam še ni treba razmišljati tako daleč v prihodnost, je pa zelo pomembno, da se imamo pri tem, kar delamo, fajn.

Morda smo imeli tudi malo sreče, da smo padli v neko generacijsko luknjo, ko že kar nekaj časa ni bilo neke večjega glasbenega preboja. Ta val smo zajahali skupaj z nekaterimi drugimi slovenskimi mladimi glasbeniki, našimi sočasniki, sodobniki. In skupaj smo v zadnjih letih dvignili slovensko glasbeno sceno na nek višji nivo. Pa to lahko rečem čisto brez nekega občutka, da se hvalimo. To je pač dejstvo. Mladi so začeli hoditi na slovenske koncerte, ne samo na koncerte, mladi so začeli konzumirati slovensko glasbo od ustvarjalcev vseh vrst. In želimo si, da tako tudi ostane.

Imate precejšnjo bazo oboževalcev oziroma oboževalk. Ali lahko ta priljubljenost, četudi ste seveda hvaležni za vse oboževalce in poslušalce, kdaj tudi naporna, in če da, kako se z njo spopadate?

Nace Jordan: Bojan, mislim, da boš pa lahko kar najlepše povedal ti (smeh).

Bojan Cvjetićanin: Vsi ljudje se v nekem trenutku utrudimo, vsi se v nekem trenutku ne počutimo dobro in bi bili najraje doma na kavču, jedli zanič stvari in gledali film v miru – tako tudi mi. Seveda to pač ni mogoče, ker moramo biti zaradi svojega dela več na voljo. Ampak tako bom rekel: ko sem enkrat pojamral, mi je en kolega glasbenik rekel: “Stari moj, nikoli več ne jamraj. To je najlepša stvar, ki si jo lahko želiš.” In to je absolutno res, ne obstaja noben poklic na svetu, ki ne bi imel lepih in slabih stvari in naše lepe tako zelo pretehtajo slabe, da bog ne daj, da se čez to pritožujemo.

Nekateri dejstvo, da so vas izbrali na internem izboru, podpirajo, a bili so tudi komentarji da se nekateri mladi glasbeniki niso imeli priložnosti pokazati. Kako to vidite vi? Morda tudi v luči tega, da ste bili kot mlada glasbena skupina verjetno hvaležni za vsako priložnost, ki se je ponudila?

Bojan Cvjetićanin: Ema je bila vedno dogodek, na katerem se je pojavljal vrh slovenske glasbene scene in kjer se je izbiralo, kdo bo predstavnik Slovenije na Evroviziji. To, da je Ema postala oder, na katerega je kdo prišel samo zaradi Eme, brez tega pa v tistem letu ne bi mogel imeti koncertov, je po moje slabo. S tem je Ema izgubljala. Ne želim reči, da je to, da gremo mi na Evrovizijo, najboljša odločitev, ki so jo lahko sprejeli, absolutno ne, a obenem menim, da je bila v tem trenutku prava. Bi se pa strinjal še z marsikaterim kakovostnim slovenskim ustvarjalcem.

Joker Out Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija
Joker Out Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija
Katja Kodba/RTV Slovenija
Joker Out Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija
Joker Out Joker Out
Katja Kodba/RTV Slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!