Hrvaški most različnih višin: bo večno “štrlel” ali ga lahko poravnajo? (VIDEO)

Svet 29. Jan 202321:31 3 komentarji
omiški most
N1 Hrvaška

Pozornost domačinov in turistov na Hrvaškem je pred časom pritegnila višinska razlika med deloma mostu čez reko Cetino, ki je vidna celo s prostim očesom. "Ojoj, en del je višje, drugi nižje," se je glasil le eden od številnih komentarjev. A zdaj se je oglasilo podjetje Hrvaške ceste, ki miri, da most na koncu ne bo takšen. Kako ga bodo torej poravnali?

Kot smo že poročali, višinska razlika med enim in drugim delom mosta čez reko Cetino, ki je vidna celo s prostim očesom, na Hrvaškem skrbi za številne komentarje in šale tako med domačini kot tujimi gosti. Ekipa N1 Hrvaška je med drugim za komentar prosila turista iz Slovenije, ki je v smehu povedal, da je most videti, kot da gre za dve različni cesti.

“Kot kaže, so zgrešili. Morali bi poklicati arhitekta, ki je projektiral Pelješki most, in ga vprašati, kako se to dela. Samo poglejte, kaj mu je uspelo!”

Preberite še: Slovenec, ki je projektiral Pelješki most 

Prebivalka Omiša pa je v smehu dejala: “Ojoj, en del je višje, drugi nižje. Ampak saj ga bodo popravili. Mislite, da ga lahko? Da mostu ne bodo pustili takega? Ojoj, upam, da ne bo ostal tak.”

Hrvaški mediji so poročali, da gre za enega najbolj kompleksnih gradbenih projektov na Hrvaškem, podjetje Hrvaške ceste pa poudarja, da takšnega načina gradnje še niso izvajali. Most čez reko Cetino bo meril 152 metrov, bo dvopasovni z dvema odstavnima pasovoma. Gre za odsek omiške obvoznice od Splita do Omiša, ki bo turiste in domačine rešila pred poletnimi zastoji skozi Omiš. Investicija je vredna 25 milijonov evrov.

A skrbi so bile očitno odveč. Kot poroča Index.hr, je posebnost mostu v tem, da so dele jeklene konstrukcije mostu vnaprej sestavili v delavnici in jih pripeljali na delovišče. Eno polovico mostu sestavljajo v predoru Omiš, drugo pa v Komorjaku.

Ko del konstrukcije sestavijo, ga s pomočjo posebnih koles potisnejo iz predora in nadaljujejo sestavljanje drugega dela. To bodo počeli, dokler se oba dela mostu, ki zdaj “štrlita” iz predorov, ne bosta spojila.

Tomislav Cvetko s Hrvaških cest je pojasnil, da gre za specifiko gradnje mostu in da prav zaradi te specifike mnogi menijo, da nekaj ni v redu, saj je višinska razlika med obema deloma vidna celo s prostim očesom.

“Pogodbeni rok na celotnem odseku je 30. junij in upamo, da bodo do takrat vsa dela končana. Sledili bodo še upravni postopki in pridobitev uporabnega dovoljenja,” je dodal.

Kar pomeni, da bi lahko odsek omiške obvoznice od Splita do Omiša odprli že med letošnjo turistično sezono. To pa bo tako turiste kot domačine rešilo pred poletnimi zastoji skozi Omiš.

Dela so, sodeč po posnetkih, že zelo napredovala, oba dela sta vedno bolj skupaj in tudi višinska razlika je vedno manjša.

most čez cetino
EdoStuff Aviation/posnetek zaslona/
/YouTube

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje