Lastnikov SIJ dividendna omejitev ni dosegla

Gospodarstvo 07. Jun 202315:14 2 komentarja
Sij Acroni
Borut Živulović/BOBO

Podjetji SIJ Acroni in SIJ Metal sta med največjimi prejemniki pomoči zaradi visokih cen energentov, njuna obvladujoča družba Slovenska industrija jekla (SIJ) pa bo do konca julija lastnikom izplačala 5,8 milijona evrov dividend. Čeprav gre za podjetja iste skupine, za krovno družbo ne velja omejitev iz zakona o pomočeh v energetski krizi, ki prejemnikom pomoči prepoveduje izplačilo dividend v oziroma za leto 2023. Za izplačilo dividend sta glasovala tako večinski lastnik, podjetje Dilon v ruski lasti, kot Slovenski državni holding (SDH).

Slovenska industrija jekla (SIJ) bo lastnikom – največji je podjetje Dilon v lasti ruske družine Zubitski – izplačala 5,8 milijona evrov dividend za lansko leto. Kot izhaja s spodnjega grafa, je izplačilo primerljivo s tistimi do leta 2021, medtem ko so si lani delničarji izplačali precej višjo ‘redno’ dividendo (21 milijonov evrov), konec leta pa še 30-milijonsko dodatno dividendo.

A letošnje izplačilo prihaja v času, ko jeklarska skupina prejema državne subvencije zaradi povišanih cen energentov. Podjetje SIJ Acroni je za prvih pet mesecev leta prejelo 1,3 milijona evrov državne pomoči, sestrski SIJ Metal Ravne pa 1,1 milijona evrov. Obe podjetji sta po podatkih agencije Spirit med desetimi največjimi prejemniki pomoči po zakonu o pomočeh v energetski krizi.

Zakon, ki ureja pomoči, sicer določa, da mora prejemnik pomoči v primeru izplačila dividend v ali za leto 2023 to pomoč vrniti z zamudnimi obrestmi. A v primeru SIJ ta prepoved velja za SIJ Acroni in SIJ Metal, ki sta prejela pomoč, ne pa tudi za obvladujočo družbo SIJ, izhaja iz odgovorov jeklarske družbe.

Na vprašanje, ali izplačilo dividend pomeni, da bodo vračali pomoč, so nam pojasnili, da SIJ ni bila prejemnica pomoči. “Zato so delničarji skladno s predpisi, pogoji izplačila dividend in zakonom o gospodarskih družbah lahko izglasovali sklep o izplačilu osnovne višine dividend, na podlagi medsebojne uskladitve delničarjev.”

Da SIJ pravilno tolmači zakon, so nam potrdili tudi na gospodarskem ministrstvu, kjer so dejali, da dividendna omejitev “velja zgolj za upravičenca in ne za povezane družbe”.

Pri pripravi vladnega paketa pomoči za podjetja je, spomnimo, sodelovala tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Predsednik zbornice je Tibor Šimonka, ki je tudi glavni podpredsednik skupine SIJ.

Za izplačilo dividend je glasoval tudi upravljavec državnega premoženja Slovenski državni holding (SDH). V holdingu so nam dejali, da gre za izplačilo 5,8 milijona evrov, medtem ko preostalih 97 milijonov evrov bilančnega dobička ostaja nerazporejenih. Dodali so še, da SDH vsak predlog za uporabo bilančnega dobička presoja individualno. Pri tem pa upošteva različne dejavnike, kot so dividendna politika posamezne družbe, razvojni načrti družbe in intenzivnost investicijske dejavnosti, višina zadržanih dobičkov preteklih let, davčni vidik, zahtevana kapitalsko ustreznost, razmere v panogi, v kateri družba deluje in druge.

Dileme nekaterih prejemnikov pomoči

Kot smo že pisali, sta Cinkarna Celje in Telekom Slovenije, ki sta prejela državno pomoč za energente, delničarjem predlagala, da letos ne izplačajo dividend. V nasprotnem primeru bi obe podjetji morali vračati večmilijonsko pomoč.

V SDH so nam nedavno dejali, da upravljavec državnega premoženja "načeloma ne bo potrjeval izplačil dividend v ali za leto 2023, če bi takšna odločitev skupščine povzročila materialne negativne učinke". Na drugi strani manjši delničarji iščejo vmesne poti, kako bi dividende izplačali, ne da bi bilo treba vračati prejeto pomoč. Tako med drugim predlagajo, da bi dividende za lansko leto izplačali v prvih dneh prihodnjega leta.

Skupščini Cinkarne in Telekoma bosta konec prihodnjega tedna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.