Lindav umaknil kriminalista, ki je preiskoval kontroverzni projekt Teš 6?

Gospodarstvo 18. Avg 202208:51 > 12:204 komentarji
Boštjan Lindav
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Novi šef policije Boštjan Lindav je pretekli teden po poročanju Večera s preiskave sumov kaznivih dejanj okrog gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj umaknil celjskega kriminalista Mitjo Nerata, ki je vsaj do lanskega leta sam preiskoval kontroverzen projekt, prežet s sumi nepravilnosti. Zadeva Teš je sicer že na sodišču, a se preiskava nadaljuje – med drugim naj bi kriminalisti preverjali sume nepravilnosti pri gradnji hladilnega stolpa ter tudi politično odgovornost pri gradnji šestega bloka. Na policiji trdijo, da preiskava teče dalje, njeno vodenje pa naj bi "prilagodili dalj časa trajajoči odsotnosti preiskovalca".

Mitja Nerat je bil do lani kriminalist celjske policijske uprave. Ukvarjal se je s preiskavo obsežne zadeve sumov korupcije in nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Lani, ob predstavitvi poročila o nadzoru na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU), je takratni notranji minister Aleš Hojs dejal, da je “škandalozno”, da so to preiskavo vodili v Celju, ne pa na NPU. Takrat je bil Nerat, kot smo poročali na N1, prestavljen na NPU, kjer naj bi imel boljše pogoje za nadaljevanje dela. Na policiji so nam takrat potrdili, da se je Nerat prijavil na razpis in da je z delom na NPU začel sredi lanskega junija.

Zdaj naj bi ga novi šef policije Boštjan Lindav premestil v Tacen. Na policiji so za Večer uradno dejali, da niso nikogar razrešili, da so “vodenje kriminalistične preiskave prilagodili dalj časa trajajoči odsotnosti preiskovalca” in da preiskava teče nemoteno. Večerov neimenovani vir pa se je na to odzval: “Nerata so zamenjali! In to kar v času njegove bolniške, ki pa tudi ne bo tako dolga.”

Je kar sam preiskoval TEŠ 6?

Po poročanju Večera je Nerat obsežno zadevo preiskoval sam. Nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek je lani na svojem Facebookovem profilu zapisal, da NPU v dolgih letih preiskave v aferi TEŠ 6 ni zaznal nobenega suma kaznivega dejanja: “Ko je stvar v svoje roke vzel njihov kolega Mitja Nerat, ki ga sedaj blatijo, pa je zadevo pripeljal do obtožnice in do tega, da so z doseženo poravnavo za 261 milijonov evrov udeleženci v poslu dejansko priznali korupcijo.”

Dregnil v politiko

Del preiskave v zadevi Teš je sicer že na sodišču, in sicer sum zlorabe položaja in korupcije pri izbiri dobavitelja tehnološke opreme Alstoma. Prvoobtoženi Uroš Rotnik krivde ne priznava, prav tako ne večina drugih obtoženih. Je pa sporazum o priznanju krivde podpisal ameriški General Electric (pravni naslednik Alstoma), ki je ločeno sklenil tudi že omenjeno poravnavo s HSE in Teš v skupni vrednosti 261 milijonov evrov.

A medtem se policijska preiskava nadaljuje. Večer poroča, da je Nerat preverjal sume nepravilnosti pri gradnji hladilnega stolpa ter tudi politično odgovornost pri gradnji šestega bloka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar