Madžari bi kupili Savo, obljubljajo 200-milijonska vlaganja

Gospodarstvo 01. Feb 202209:22 > 13:08 3 komentarji
Hoteli ob Blejskem jezeru
BOBO

Ameriški sklad York je z madžarskim skladom Diofa Asset Management sklenil 38 milijonov evrov vreden posel nakupa 43 odstotkov Save, ki ima prek Save Turizem v lasti lep del slovenskega hotelirstva. Slovenski državni holding je danes prejel ponudbo za uveljavitev predkupne pravice, ki bi pomenila podržavljenje hotelirske družbe. Zdaj ima 30 dni za odločitev, sicer bo delež v časti Madžarov, ki obljubljajo 200-milijonska vlaganja.

Družba Prestige Tourism je s podružnico sklada York Capital Management podpisala dogovor o nakupu 43,2-odstotnega deleža Yorka v Savi.

Do prevzema bo prišlo po izpolnitvi odložnih pogojev, med drugim po pridobitvi soglasja varuha konkurence in odločitvi o neuveljavljanju predkupne pravice države.

York je danes državna lastnika (Kapitalsko družbo in Slovenski državni holding), ki imata v lasti 46,8 odstotka podjetja Sava, obvestil o prodaji, zdaj imata Kad in SDH 30 dni, da se odločita o uveljavitvi predkupne pravice.

V SDH do zdaj niso želeli napovedovati, ali jo bodo uveljavili. “Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati,” so nam povedali prejšnji teden. Zdaj pa so za Delo pojasnili, da “SDH in Kad sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejetje informirane upravljavske odločitve”.

Počivalšek za uveljavitev predkupne pravice

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v prvem odzivu po novici o vstopu Madžarov v Savo nasprotoval uveljavitvi predkupne pravice za vsako ceno, k čemur so ga takrat pozivali opozicija in sindikati.

“Če prav razumem, zdaj pritiskate, da bi morala država na vsak način odkupiti delež Yorka, čeprav bi se lahko s tem postavila v slabši položaj? Še pred nekaj meseci pa smo dobivali vprašanja, zakaj je delež Yorka treba sploh kupiti? Del takih špekulacij ne želim biti,” je takrat zapisal na Facebooku.

Pred približno enim tednom pa je minister napovedal, da se bo zavzemal za uveljavitev predkupne pravice.

V novi strategiji turizma pospešek privatizaciji

Nova strategija razvoja turizma predvidoma ne bo v večji meri spremenila začrtane smeri prestrukturiranja hotelov v državni lasti, pravijo na gospodarskem ministrstvu. Strategija naj bi bila pripravljena do konca marca, nato bo sledilo še medresorsko usklajevanje in potrditev na vladi, preden bo predstavljena javnosti.

V dosedanji strategiji je država stremela k lastniški konsolidaciji naložb države v turističnih družbah, ki bi ji sledila upravljavska konsolidacija, nato pa bi, ko bi se vrednost premoženja povečala, sledila, kot pravi pobudnik tovrstne konsolidacije Počivalšek, “premišljena” privatizacija.

Nova strategija predvidoma ne bo v večji meri spremenila začrtane smeri prestrukturiranja hotelov v državni lasti. “Tudi evalvacija strategije je nakazala, da naj bi nova strategija nadaljevala začrtano smer, s fokusom pospešitve procesa za doseganja cilja premišljene privatizacije,” so za STA povedali na ministrstvu.

Blizu Orbanu

Posel z Yorkom naj bi financiral madžarski sklad Dioffa Asset management.

PREBERITE ŠE:

Lastnik madžarskega sklada je eden najbogatejših Madžarov Danijel Jelinek, ki ima tesne povezave z zetom madžarskega premierja Viktorja Orbana in z Orbanom samim. Njegovo nepremičninsko podjetje Indotek se trenutno v konzorciju skupaj z madžarsko vlado in naftno družbo MOL poteguje za nakup upravljalca letališča v Budimpešti, ki je trenutno v tuji lasti. Po poročanju madžarskih medijev je prvi nadzornik sklada Diofa nekdanji namestnik guvernerja madžarske centralne banke Marton Nagy, ki je danes glavni Orbanov svetovalec za ekonomsko politiko.

Nakup Save Diofa pelje prek projektne družbe Prestige Tourism Zrt., katere ustanovitelja sta madžarski poslovnež Zsolt Komonczi in francoski državljan Michel Marie Caillard.

Vložili bi 200 milijonov

Kot so danes povedali v podjetju Prestige Tourism, v Savo vstopajo “z ambicijo dolgoročnega razvoja turistične dejavnosti na vseh njenih destinacijah in krepitve njene konkurenčnosti na trgu, kar je skladno z javnim interesom za to panogo in hkrati ne obremenjuje državnega proračuna”.

Državnima partnerjema v lastništvu nameravajo pojasniti svoje namere glede upravljanja naložbe v družbo, ki je sama kapitalsko prešibka, da bi lahko zagnala nov investicijski ciklus, so navedli in dodali, da nameravajo zagotoviti 200 milijonov evrov vlaganj v razvoj poslovanja družbe Sava.