OMV Slovenija v roke madžarskega MOL

Gospodarstvo 17. Maj 202317:21 2 komentarja
črpalk, mol
PROFIMEDIA

Madžarska naftna družba MOL je prejela soglasje Evropske komisije za prevzem družbe OMV Slovenija. Na zeleno luč Bruslja so čakali skoraj dve leti, zaradi prevzema pa so se morali med drugim odreči nekaterim bencinskim servisom v Sloveniji. Prevzem bo slovenskim potrošnikom po besedah izvršne podpredsednice Komisije Margrethe Vestager še naprej omogočal dostop do goriva po konkurenčnih cenah.

MOL prevzema 92,25-odstotni delež v družbi OMV Slovenija, s čimer občutno povečuje svojo mrežo bencinskih servisov v Sloveniji.

Pogodbo o nakupu družbe OMV Slovenija so Madžari podpisali že junija 2021, vendar so morali počakati še na soglasje Evropske komisije. “Evropska komisija je v skladu z Uredbo EU o združitvah družbi MOL odobrila predlagan prevzem družbe OMV Slovenija,” so zapisali v Bruslju.

Za izpolnjevanje vseh zahtev o tržni konkurenčnosti so se morali med drugim odreči tudi nekaterim bencinskim servisom. Tako je britansko-nizozemska družba Shell marca letos postala lastnica 39 servisov – delno iz mreže MOL Slovenija in delno iz mreže OMV Slovenija.

Do prejetja soglasja je MOL v avstrijski multinacionalki že imel 7,75-odstotni delež, za večinski prevzem pa bodo vzhodni sosedje odšteli 301 milijon evrov. MOL bo imel po novem v Sloveniji drugo največjo mrežo bencinskih servisov – s trenutnih 53 bo skočil na približno 120. Največjo mrežo ima Petrol, ki ima 318 bencinskih servisov.

Po besedah izvršne podpredsednice komisije Margrethe Vestager, ki je pristojna za politiko varstva konkurence, je treba zagotoviti, da bo trg motornih goriv ostal odprt in konkurenčen, zlasti v luči sedanje energetske krize. “Na podlagi ukrepov, ki jih je ponudila družba MOL, bodo imeli potrošniki in potrošnice v Sloveniji še naprej dostop do goriva po konkurenčnih cenah,” je zapisala v sporočilu za javnost.

MOL ima na maloprodajni ravni približno 2.000 bencinskih črpalk v devetih državah (Madžarska, Romunija, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Slovenija, Češka in Slovaška). Prepričani so, da bo prevzem OMV okrepil konkurenčnost na slovenskem trgu, saj bodo lahko v večji meri izkoriščali celotne proizvodne, logistične in predelovalne zmogljivosti skupine MOL v širši regiji srednje Evrope.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje