V Svobodi ogorčeni zaradi Janševih izjav o državljanski vojni: “Kje je dno?”

Slovenija 17. Maj 202316:56 35 komentarjev
Borut Sajovic
Žiga Živulović jr./Bobo

Potem ko je vlada ukinila dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, je v opoziciji zavrelo. Na ostre očitke Janeza Janše, da je s tem vlada napovedala novo državljansko vojno, v Golobovi Svobodi odgovarjajo, da gre za poziv k nasilju in nedopustne izjave, ki spodbujajo sovraštvo.

Vlada Roberta Goloba je na torkovi dopisni seji preklicala sklep o razglasitvi 17. maja kot nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Tega je sprejela prejšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše maja lani, v času, ko je opravljala le še tekoče posle. Kot so tedaj pojasnjevali, so pri tem izhajali iz civilizacijske norme, da povzročitelje nasilja in zla dejanja merimo po istih merilih.

Aktualna vlada pa je opozorila, da je bil takšen sklep tedaj sprejet le nekaj dni pred 17. majem, brez javne in strokovne razprave. To je bil tudi razlog za razveljavitev sklepa, so zapisali v sporočilu po koncu dopisne seje.

Po ostrih odzivih iz opozicije, ko je Janša tvitnil, da gre za eno najbolj zavržnih in sramotnih odločitev v zgodovini samostojne Slovenije in celo, da je vlada “napovedala novo državljansko vojno”, so se popoldne odzvali tudi v vladajoči Svobodi. Menijo namreč, da so Janševe izjave nedopustne in da spodbujajo sovraštvo.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je ob tem povedal, da so v stranki danes prejeli večje število klicev državljanov, ki so po njegovih besedah zaskrbljeni, zgroženi in tudi prestrašeni. Razlog pa so izjave, “ki govorijo o vojni, o nasilju, o polnjenju jam in rudniških jaškov z drugače mislečimi”.

V Svobodi so po besedah Sajovica ogorčeni in delijo to zaskrbljenost državljanov ter se sprašujejo, “kje je dno tem delitvam, nestrpnosti”. Menijo, da je od poziva k nasilju do primera, ki se je zgodil v Srbiji, le en korak. Zato pozivajo k strpnosti.

Poslanec Svobode Martin Premk pa je ob tem znova opozoril, da je bil nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja sprejet “brez ustrezne javne in strokovne razprave” in da je šlo za ponovno “zlorabo zgodovine za politične oziroma strankarske namene”. Kot je še dodal, nobena stranka nima pravice do izključnega razlaganja zgodovine: “To je delo zgodovinarjev in ne političnih strank.”

Sajovic na novinarsko vprašanje, ali so morda v vladni koaliciji z ukinitvijo dneva spomina po nepotrebnem odprli novo ideološko fronto in kako nameravajo te strasti pomiriti, ni neposredno odgovoril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje