Med prvimi potezami nove argentinske vlade znižanje vrednosti nacionalne valute

Gospodarstvo 13. Dec 202311:06 1 komentar
DOLAR IN ARGENTINSKI PESO
Foto: PROFIMEDIA

Nova argentinska vlada bo v poskusih spopadanja z velikimi gospodarskimi težavami glede na dolar za več kot 50 odstotkov devalvirala nacionalno valuto peso. Za dolar bo tako po novem treba odšteti 800 argentinskih pesov, pred tem je bil tečaj pri 391 pesih za dolar.

Argentina bo glede na dolar za več kot 50 odstotkov devalvirala nacionalno valuto peso. S to potezo se skuša nova vlada spopasti z globokimi gospodarskimi težavami v državi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Uradni tečaj bo določen pri 800 pesih za en ameriški dolar, je v torek sporočil argentinski gospodarski minister Luis Caputo. Pred tem je bilo treba za en dolar odšteti 391 pesov.

Caputo je napovedal tudi znižanje izdatnih državnih subvencij za goriva in prevoz, a pri tem ni razkril za koliko.

Dejal je, da so politiki dolgo časa podpirali subvencije z namenom zavajanja ljudi, da ti verjamejo, da dajejo denar v svoje žepe. “Toda kot so vsi Argentinci že spoznali, te subvencije niso brezplačne, ampak se plačajo z inflacijo,” je dejal v video nagovoru.

Stopnja inflacije 140 odstotkov

Stopnja inflacije na letni ravni trenutno znaša 140 odstotkov, novi podatki pa bodo objavljeni danes.

Druga zmanjšanja porabe, ki jih je napovedal Caputo, vključujejo prekinitev vsega državnega oglaševanja za eno leto. To je po njegovih besedah državo letos stalo 34 milijard pesov.

Poleg tega država ne bo več razpisovala novih javnih del in bo razveljavila potrjene razpise, kjer izvedba še ni stekla. “Resnica je taka, da ni denarja za plačilo dodatnih javnih del, ki, kot vedo vsi Argentinci, pogosto končajo v žepih politikov ali poslovnežev,” je dejal minister.

Kot je pojasnil, bo infrastrukturne projekte v prihodnje izvajal zasebni sektor.

Novi argentinski predsednik Javier Milei. (Foto: PROFIMEDIA)

Milei ob prisegi napovedal boj s hudo inflacijo

V Argentini je na avgustovskih primarnih volitvah presenetljivo zmagal skrajno desni libertarec Javier Milei, ki je v nedeljo prisegel kot novi argentinski predsednik. 53-letni libertarni ekonomist, ki sebe označuje za anarhokapitalista, je na slovesnosti dejal, da se bo ostro odzval na desetletja prekomerne porabe javnega denarja in zajezil hudo inflacijo.

Milei je ob prisegi napovedal stroge reforme na področju financ. V predvolilni kampanji je obljubljal radikalne spremembe v politiki in gospodarstvu, kot so uvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje