Med vrtanjem morskega dna pri Cipru našli veliko nahajališče zemeljskega plina

Gospodarstvo 21. Dec 202216:08 komentar
PROFIMEDIA

Francosko-italijanski energetski konzorcij je med vrtanjem morskega dna južno od Cipra naletel na novo veliko nahajališče zemeljskega plina.

Konzorcij energetskih velikanov, ki ga sestavljata francoski TotalEnergies in italijanski Eni, je med vrtanjem morskega dna južno od Cipra naletel na novo veliko nahajališče zemeljskega plina.

Gre za še eno nahajališče na že odkritem naftnem polju, ki naj bi vsebovalo približno 85 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Na istem območju je Eni avgusta naletel na nahajališče s 70 milijardami kubičnih metrov zemeljskega plina, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Obsežna naftna polja vzhodneje od obstoječega nahajališča pa je leta 2011 odkrilo ameriško podjetje Noble Energy.

Zadnje odkrito nahajališče je po navedbah ciprskih energetskih strokovnjakov nov pomemben korak na poti osvoboditve Evrope od ruskih zalog zemeljskega plina. Bogata nahajališča plina naj bi bila tudi v vzhodnem Sredozemlju.

S plinom bogata območja predstavljajo tudi povod za geopolitične spore v tem delu Evrope, predvsem s sosedo Turčijo. Ciprski otok je namreč od leta 1974 razdeljen na južni grško-ciprski del in severni turško-ciprski del.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.