Minister Andrijanič o odprtju Tesline tovarne pri nas

Gospodarstvo 26. Mar 202217:02 4 komentarji
Mark Boris Andrijanič
Borut Živulović/BOBO

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je te dni obiskal Združene države Amerike in se srečal s predstavniki tehnoloških podjetij, kot so Apple, Google, Tesla, Meta, Amazon, Starlink in NVIDIA.

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je v ZDA mudil med 20. in 25. marcem. S sogovorniki je govoril o spodbujanju znanstveno-raziskovalnega sodelovanja med državama, beseda pa je tekla tudi o tehnološki pomoči Ukrajini in ukrajinskim beguncem v Sloveniji ter drugod v Evropi, so danes sporočili iz službe vlade za digitalno preobrazbo.

Minister je obisk začel v družbi slovenskih rojakov v Slovenskem domu v San Franciscu in ga nadaljeval na sedežu podjetja Apple. Z vodstvom podjetja je spregovoril o prioritetnem prevodu Applovih storitev v slovenščino ter integraciji novih osebnih izkaznic z Apple Wallet. “Želimo postati ena prvih evropskih držav, kjer lahko državljani namestijo osebne izkaznice v Apple Wallet,” je dejal.

Ker želi Slovenija postati ena najnaprednejših evropskih držav, bo po napovedih v prihodnjih mesecih odprla razvojno-gospodarsko predstavništvo Silicijevi dolini. To bo odpiralo vrata slovenskim tehnološkim podjetjem in talentom v ZDA. Slovenija namerava tako postati prva država iz Srednje in Vzhodne Evrope s tovrstnim predstavništvom, so navedli.

V družbi NVIDIA, ki je ponudnik čipovja in programske opreme na področju umetne inteligence in superračunalništva, so govorili o uresničevanju sporazuma o sodelovanju, ki med drugim prinaša brezplačne delavnice in programsko opremo za slovenske startupe. “Veseli me, da je družba NVIDIA prepoznala naš izjemen potencial in da v okviru partnerstva vlaga v razvoj slovenskega znanja in tehničnih zmogljivosti na področju umetne inteligence,” je poudaril minister.

V podjetju Google so govorili o krepitvi sodelovanja v okviru sporazuma o sodelovanju iz lanskega novembra ter o odprtju Googlove pisarne v Sloveniji, vzpostavitvi razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini in tehnološki pomoči Ukrajini. Minister je ob tem izpostavil problem ruske propagande v Evropi in pozval Google k zaposlovanju lokalnih strokovnjakov za boj proti tovrstnim dezinformacijam.

V San Franciscu je minister obiskal podjetje Tesla, Hoover Institution in univerzo Stanford. V Tesli so govorili o možnostih za odprtje Tesline tovarne v Sloveniji, širitvi mreže Teslinih polnilnic pri nas in sodelovanju s slovensko avtomobilsko industrijo. Na Univerzi Stanford se je med drugim srečal z Juretom Leskovcem, ki je vodilni slovenski raziskovalec na področju umetne inteligence.

V Washingtonu je bil gost okrogle mize, ki sta jo organizirala Atlantic Council in slovensko veleposlaništvo. Pogovor je tekel o slovenski digitalni agendi, dosežkih slovenskega predsedovanja EU in krepitvi čezatlantskega tehnološkega sodelovanja, še posebej na področju kibernetske varnosti in umetne inteligence.

Minister je obiskal podjetje Starlink, ki deluje v okviru družbe SpaceX. Pogovor je tekel o možnostih, ki jih ponuja satelitski internet za pokrivanje oddaljenih gospodinjstev in krajev v primeru nesreč. S predstavniki podjetja Meta pa so govorili o možnostih za naložbe na področju tehnologij metaverse v Sloveniji. Dotaknili so se boja proti ruski propagandi, pri čemer je minister prejel zagotovila, da Meta povečuje število lokalnih sodelavcev na tem področju po vsej Evropi, vključno s Slovenijo.

Mark Boris Andrijanič
Služba vlade za digitalno preobrazbo/TWITTER

Na srečanju v podjetju Amazon je minister pozval, da slovenskim podjetjem čim prej omogočijo prodajo izdelkov v Amazonovi spletni trgovini. Pogovor je tekel tudi o možnostih za odprtje Amazonove pisarne in logističnega centra v Sloveniji.

Minister se je na ministrstvu za zunanje zadeve ZDA srečal s posebnim odposlancem za trgovinske zadeve. Pogovor je tekel o vzpostavitvi razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini, ki ga ZDA močno podpirajo, in krepitvi poslovnih odnosov med državama.

Z vodstvom ustanove National Endowment for Democracy (NED), ki deluje v okviru ameriškega kongresa, pa je spregovoril o krepitvi sodelovanja s Centrom za evropsko prihodnost, ki deluje v Sloveniji. Dotaknili so se številnih programov, s katerimi NED spodbuja demokracijo in civilno družbo v Ukrajini in državah Zahodnega Balkana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje