Ministri EU za energetiko v Luksemburgu: kako reformirati trg elektrike?

Gospodarstvo 19. Jun 202306:48 3 komentarji
Bojan Kumer, MOPE
Bojan Kumer (Foto: N1/Denis Sadiković)

Ministri držav članic EU, pristojni za energetiko, bodo na zasedanju v Luksemburgu skušali doseči dogovor o stališču Sveta EU do predloga reforme trga elektrike. Namen predloga, ki ga je Evropska komisija predstavila sredi marca v luči energetske draginje, je zaščititi potrošnike in zmanjšati odvisnost cen elektrike od fosilnih goriv.

Ministri, med njimi slovenski minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, se bodo skušali dogovoriti o izhodišču za pogajanja z Evropskim parlamentom o predlogih uredbe za prenovo zasnove delovanja evropskega trga elektrike in uredbe za večjo zaščito veleprodajnega trga energije pred manipulacijami.

Namen prvega od obeh predlogov je povečati zaščito porabnikov, tako gospodinjstev kot podjetij, in sicer predvsem z izboljšanjem delovanja dolgoročnih trgov elektrike. S predlogom želi Bruselj zmanjšati tudi odvisnost cen elektrike od volatilnih cen fosilnih goriv.

Drugi predlog pa krepi nadzor nad evropskim trgom elektrike. Med drugim daje večja pooblastila Evropski agenciji za sodelovanje energetskih regulatorjev (Acer) s sedežem v Ljubljani.

Kumer je marca ob prvi ministrski razpravi poudaril, da gredo predlogi v pravo smer. Zavzel se je za več varovalk, ki bi preprečevale delovanje špekulantov in s tem nihanje cen ob morebitnih turbulentnih časih.

EU se je bolj strukturne reforme delovanja trga elektrike lotila, potem ko je zaradi energetske draginje sprejela vrsto kratkoročnih ukrepov za znižanje cen energentov. Draginja, ki se je v lanskem letu zaradi ruske agresije na Ukrajino močno zaostrila, se je medtem v glavnem umirila.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje