Ministrstvo objavilo, koliko se je zvišala električna energija

Gospodarstvo 03. Sep 202210:00 2 komentarja
elektrika
Profimedia

Maloprodajna cena za povprečnega gospodinjskega odjemalca je v drugem četrtletju znašala 157 evrov na megavatno uro (MWh), kar je 35 odstotkov več kot v prvih treh mesecih leta. Za povprečnega negospodinjskega odjemalca pa je znašala 198 evra/MWh, kar je na četrtletni ravni osem odstotkov več, je objavilo ministrstvo za infrastrukturo.

V primerjavi z drugim lanskim četrtletjem je bila maloprodajna cena za povprečnega gospodinjskega porabnika v Sloveniji pet odstotkov nižja, so zapisali na ministrstvu in pojasnili, da je znižanje posledica interventnih ukrepov vlade, ki so veljali od 1. februarja do 30. aprila.

Postavka cena električne energije, kot tržna kategorija v pristojnosti določanja dobaviteljev, je v drugem trimesečju za povprečnega gospodinjskega odjemalca znašala 77,7 evra/MWh (brez DDV) in se je na letni ravni povišala za 21 odstotkov.

Omrežnina za uporabo elektroenergetskega sistema, ki je regulativno določena za celotno območje države, je znašala 36,20 evra/MWh (brez DDV) in se je na letni ravni znižala za 27 odstotkov. Kot so spomnili na ministrstvu, je bila omrežnina v drugem četrtletju nižja zaradi interventnega zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, ki je za vse odjemne skupine od februarja do aprila letos tarifne postavke omrežnine znižal na nič.

Zaračunane dajatve za namene energetike so za povprečnega gospodinjskega odjemalca v drugem trimesečju znašale 13,10 evra/MWh (brez DDV) in so se v obdobju enega leta zaradi ukrepa oprostitve plačevanja prispevka za podpore proizvodnji električne energije na podlagi omenjenega interventnega zakona znižale za 26 odstotkov.

Trošarina je v drugem četrtletju znašala 1,53 evra/MWh (brez DDV) in se je na podlagi interventnega ukrepa na letni ravni znižala za polovico.

V drugem trimesečju je za povprečnega gospodinjskega odjemalca delež postavke energija v strukturi maloprodajne cene znašal 49,5 odstotka, delež omrežnine 23,1 odstotka, delež dajatev v energetiki 8,4 odstotka, delež trošarine en odstotek in davek na dodano vrednost 18 odstotkov končne maloprodajne cene.

Maloprodajna cena za povprečnega negospodinjskega odjemalca pa je v drugem četrtletju znašala 198,20 evra/MWh in je bila osem odstotkov višja od maloprodajne cene v prvem četrtletju. Na letni ravni se je maloprodajna cena za povprečnega negospodinjskega porabnika povišala za 83 odstotkov.

Cena električne energije, ki se prosto oblikuje na trgu, je za povprečnega negospodinjskega odjemalca znašala 136,70 evra/MWh (brez DDV) in se je na letni ravni povišala za faktor 2,4.

Regulirana omrežnina za uporabo elektroenergetskega sistema, ki je znašala 14,20 evra/MWh (brez DDV), se je na letni ravni zaradi začasne oprostitve plačevanja omrežnine znižala za 24 odstotkov. Dajatve za namene energetike so za povprečnega negospodinjskega odjemalca znašale 10,40 evra/MWh (brez DDV) in so se v obdobju enega leta v povprečju znižale za štiri odstotke.

Z interventnim zakonom je bila odjemalcem na nizki napetosti brez merjenja moči omogočena oprostitev plačevanja prispevka za podpore proizvodnji električne energije od februarja do aprila 2022, so dodali na ministrstvu za infrastrukturo.

Povprečnemu negospodinjskemu odjemalcu je bila v drugem trimesečju zaračunana trošarina v višini 1,20 evra/MWh (brez DDV), kar je 54 odstotkov manj kot leto pred tem, kar je posledica znižanih trošarin na električno energijo od februarja 2022.

Delež postavke za dobavo energije je v drugem četrtletju znašal 84,1 odstotka, delež omrežnine 8,7 odstotka, delež dajatev v energetiki 6,4 odstotka, delež trošarine pa 0,8 odstotka cene brez vključenega DDV.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.