Nagrada za življenjsko delo Združenja Manager direktorju Marmorja Hotavlje

Gospodarstvo 31. Jan 202422:26 1 komentar
Januarsko srečanje Združenja manager 2024
Foto: Žiga Živulović jr. /Bobo

V Združenju Manager so podelili priznanja za minulo leto. Za življenjsko delo na področju menedžmenta so tokrat nagradili dolgoletnega direktorja podjetja Marmor Hotavlje Branka Franca Selaka, mladi menedžer pa je postal direktor Corwin Slovenija Michal Maco. Osrednja gostja dogodka je bila predsednica države Nataša Pirc Musar.

V Združenju Manager so pripravili tradicionalno januarsko srečanje, na katerem podelijo priznanja svojim članom za minulo leto.

Januarskega srečanja članov Združenja Manager, ki je potekalo v ljubljanskem Grand hotelu Union, so se tudi tokrat udeležili najvišji politični predstavniki, diplomati, gospodarstveniki in drugi. Osrednja gostja dogodka je bila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Ta je v pogovoru s predsednikom združenja Iztokom Seljakom dejala, da se zaveda, kako pomembno je gospodarstvo za državo. “Država se napaja z vami, vlada mora biti pri svojem delu bolj transparentna in odgovorna,” je opozorila.

Po njenih besedah so v državi nujno potrebne strateške reforme, vladajočo politiko pa je pozvala, naj se poenoti pri strateških projektih, ki so pomembni za Slovenijo. Eden takšnih bo tudi morebitna izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne, verjame.

Sogovornika sta se dotaknila tudi vprašanja o tem, kako doseči razvojni preboj države. “Skrajni čas je za to, da se prenehamo kontraproduktivno ukvarjati sami s seboj na način, ki povzroča, da nas drugi prehitevajo, mi pa ostajamo zadaj,” je poudaril Seljak in dodal, da je čas za podvig, ki ga bomo dosegli s samozavestjo, ambicioznostjo, odgovornostjo in sodelovanjem.

Direktor podjetja Marmor Hotavlje Branko Franc Selak
Direktor podjetja Marmor Hotavlje Branko Franc Selak (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

V Združenju Manager so danes podelili tudi priznanja za minulo delo. Priznanje za življenjsko delo na področju menedžmenta 2023 je prejel dolgoletni direktor podjetja Marmor Hotavlje Branko Franc Selak, ki je po navedbah združenja “s trdim delom in predanostjo dosegel, da podjetje danes velja za svetovnega voditelja v nišnem luksuznem segmentu opreme jaht”.

V Marmorju Hotavlje se je zaposlil leta 1969, direktorsko funkcijo je prevzel leta 1980, leta 2008 se je delno upokojil, pet let pozneje pa zaradi gospodarske krize ponovno prevzel vodenje družbe. “Med vodenjem podjetja se je osredotočil na sodobno opremljenost podjetja, usposabljanje kadra, računalniško podprto informatiko, razvoj novih materialov in tehnologij, izvoz na zahtevne trge in predvsem na ohranitev podjetja v slovenski lasti,” so v utemeljitvi nagrade zapisali v združenju.

Selak je po njihovi oceni znamko Marmor Hotavlje spremenil v sinonim inovativnosti in podjetnosti, njegovi uspehi pa so tako podjetje kot Slovenijo proslavili po celotnem svetu. “S svojim prebojnim delom, velikim srcem in občutkom za sočloveka se je v družbi uveljavil ne le kot izjemen podjetnik, temveč tudi kot izjemen posameznik,” so še navedli.

“Če v poslu delaš nekaj z ljubeznijo, potem si zelo težko premagljiv,” je na nocojšnji prireditvi ob prejemu priznanja dejal Selak in dodal, da je pri svojem delu sledil vrednotam, kot so delavnost, poštenost, nezamerljivost in vztrajnost. Kot pomembno je izpostavil tudi medsebojno spoštovanje med zaposlenimi. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da sta vodenje podjetja uspešno prevzela njegova sinova, ki dajeta skupaj z mlajšimi sodelavci garancijo za uspešno pot podjetja v prihodnje.

direktorica družbe Lenis farmacevtika Vita Godec in generalna direktorica slovenske podružnice podjetja švicarskega farmacevtskega velikana Roche Eva McLellan
Direktorica družbe Lenis farmacevtika Vita Godec in generalna direktorica slovenske podružnice podjetja švicarskega farmacevtskega velikana Roche Eva McLellan (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Priznanje artemida, ki ga združenje podeljuje menedžerkam, ki so prebile stekleni strop in prvič prevzele najvišjo vodstveno funkcijo v organizaciji, sta prejeli direktorica družbe Lenis farmacevtika Vita Godec in generalna direktorica slovenske podružnice podjetja švicarskega farmacevtskega velikana Roche Eva McLellan.

Kot so izbiro nagrajenk utemeljili v združenju, je pod taktirko Godec Lenis farmacevtika po združitvi s podjetjem Medicopharmacia prihodke povečala za četrtino v primerjavi s prihodki obeh podjetij pred združitvijo skupaj, slovenska podružnica Roche, na čelu katere je McLellan, pa je poskrbela za uvedbo inovativnih rešitev za slovenske bolnike tako na področju farmacevtike kot diagnostike.

Združenje je na nocojšnji prireditvi nagradilo tudi najboljšega mladega menedžerja za leto 2023. To je postal direktor razvijalca nepremičninskih projektov Corwin Slovenija Maco, ki se je ob prevzemu nagrade zavzel za to, da bi morali dobiti mladi v Sloveniji več priložnosti in zaupanja pri vodenju podjetij. Priznanje mu je podelil minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Ta je v nagovoru udeležencem dogodka izpostavil pomembno vlogo mladih in njihovih vizij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje