V Trstu pojav, ki ga niso videli že četrt stoletja

Svet 31. Jan 202419:09 2 komentarja
led v trstu
Foto: Area Marina Protetta Miramare/FACEBOOK

V Trstu so bili danes priče prizoru, ki ga niso videli kar 25 let. Nad morsko gladino je nastala tanka plast ledu.

Miramarski morski rezervat v Trstu je danes zabeležil pojav, ki ga v Trstu niso doživeli že 25 let. Tamkajšnje morje je namreč zaledenelo, kar so generacije iz časov, ko so bile zime bolj mrzle, doživljale pogosteje, mlajšim generacijam pa ta pojav ni več znan.

Tanka skorja ledu se je nad morsko gladino širšega območja Tržaškega zaliva pojavila danes ponoči, piše Primorski dnevnik. Do podobnega pojava v nekoliko širšem obsegu je prišlo pred skoraj natanko 25 leti, in sicer 25. januarja 1999. Tudi takrat so tržaško območje zajele nizke temperature, a so bile vseeno nekoliko nad ničlo, kar je predstavljalo pravo senzacijo, še piše omenjeni dnevnik.

Po pojasnilih vremenoslovca Darka Bradassija se nad območjem trenutno zadržuje soliden anticiklon z zelo toplim višinskim zrakom. Radiosonda iz Rivolta je tako opolnoči namerila ničto izotermo (točka zmrzovanja vode) na višini okoli 2.936 metrov. Ker je ozračje zaradi tega zelo stanovitno in nastaja izrazit temperaturni obrat, so temperature tik nad tlemi tudi za več stopinj nižje kot na višini kakšnega metra.

Meteorološka opazovalnica deželne agencije za okolje Arpa je tako zjutraj na pomolu v Trstu namerila 3,4 stopinje Celzija. Zaradi izrazite stanovitnosti ozračja in odsotnosti omembe vrednih vetrov je tako zelo verjetno, da so bile temperature v najnižjih prizemnih slojih za več stopinj nižje kot na višini okrog dveh metrov, na kateri so postavljeni uradni termometri, je za Primorski dnevnik pojasnil Bradassi.

Pomembno vlogo sta pri tem po njegovih besedah zelo verjetno odigrala tudi tanjša plast megle, ki se je že več dni zadrževala nad morjem in ustavljala sončne žarke ter povečala koncentracijo sladke vode v tanki zgornji morski plasti, pa tudi zelo mirno morje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje