SD bo po informacijah N1 sprožila postopek izključitve Dominike Švarc Pipan

Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Po neuradnih informacijah N1 bodo Socialni demokrati zaradi "javnega blatenja stranke in strankinega dobrega imena" še v tem tednu začeli postopek izključitve Dominike Švarc Pipan. Izključitev je v vrstah Socialnih demokratov postopek, ki traja kar nekaj časa, Dominika Švarc Pipan pa bo poklicana tudi na zagovor. Razmere v stranki so zaradi afere sodna stavba izjemno burne. Švarc Pipan meni, da ima SD "zgodovinsko priložnost, da se očisti spornih praks." Medtem pa nekateri v SD ne razumejo, kako je mogoče, da nekdo, ki je v spornem poslu podpisal pogodbo, ostaja na ministrstvu tudi zdaj, ko se stvari raziskuje in razčiščuje: "To je tako, kot bi Nixon ostal na položaju zato, da razčisti afero Watergate."

Razmere v SD, ki je druga največja koalicijska stranka, so izjemno burne. Telefoni zvonijo, predali z elektronsko pošto se hitro polnijo, še bolj pa je temperatura narasla po izjavi pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan, ki je pred sejo vlade povedala, da še vedno ne namerava odstopiti, čeprav jo je zaradi njene objektivne odgovornosti v aferi sodna stavba v ponedeljek k odstopu soglasno pozvalo predsedstvo njene stranke SD.

V prepričanju, da je ministrica Švarc Pipan “blatila stranko SD in njeno dobro ime”, bodo Socialni demokrati po informacijah N1 še v tem tednu sprožili postopek njene izključitve iz stranke.

Dominika Švarc Pipan namreč še zmeraj pravi, da bi prav njen odstop omogočil nadaljevanje spornih praks, kakršne so se po njeni oceni pojavile tudi v aferi sodna stavba. Ministrica, ki je sicer podpisala pogodbo o nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, vztraja, da so jo pri tem zavedli nekateri uradniki na njenem ministrstvu.

Ministrica je nadaljevala: “Prav zdaj smo v procesu odvzema ključnih pooblastil vodjem vseh strokovnih služb, ki so pri poslu sodelovale. To so vodja finančne službe Janja Garvas, vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček (ki je nekdanji član SDS; op. a.) in tudi vodja pravne službe, ki je pregledovala in pripravljala pogodbo, Jure Maleš. Vpleteni so bili po naših ocenah tudi nekateri drugi v sekretariatu ministrstva, a je o teh imenih še prezgodaj govoriti.” Njen generalni sekretar na ministrstvu in član SD Uroš Gojkovič pa je moral svoj položaj zapustiti že pred dnevi.

Zaradi nakupa te zgradbe od primorskega podjetnika Sebastjana Vežnaverja spremljamo najbolj resno krizo aktualne koalicije doslej (Foto: Igor Kupljenik/Bobo)

Ministrica Švarc Pipan zadnje dni po naših informacijah na ministrstvu za pravosodje zelo intenzivno išče dokumente o nakupu sodne stavbe na Litijski cesti s ciljem, da bi lahko svoje obtožbe tudi dokazala. Dejala je namreč, da “vse kaže, da ni šlo za malomarnost, ampak za skrbno načrtovano delovanje organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi”.

Udarec za SD

Tudi te njene besede je kot “zares hude obtožbe” ocenil premier Robert Golob, s katerim se je Švarc Pipan v torek zvečer sestala na neznani lokaciji, dan kasneje pa si je premier za razčiščevanje vzel še nekaj časa, preden se bo dokončno odločil, ali bo sledil pozivu svojih koalicijskih partnerjev in predlagal razrešitev ministrice, ali ne.

Najhujši udarec za Socialne demokrate pa je bržkone to, da Dominika Švarc Pipan vmešavanja v sporni nakup sodne palače in v delo ministrstva nasploh zdaj javno obtožuje tudi drugega človeka stranke SD, glavnega tajnika stranke Klemna Žiberta. 

Tanja Fajon in Klemen Žibert
Tanja Fajon, predsednica SD, in Klemen Žibert, generalni sekretar SD (Foto: Ziga Zivulovic jr. /Bobo)

Predsednica SD Tanja Fajon je v torkovi oddaji N1 STUDIO dejala, da generalni sekretar spremlja projekte in delo ministrstev, a da končne odločitve sprejemajo predstojniki ministrstev. Dominika Švarc Pipan pa se je, kot pravi, ob tej izjavi Tanje Fajon za N1 “zgrozila”.

“Kot sem ugotovila v zadnjih dneh, je (Žibert op. a.) točno to počel tudi v tem primeru. Sama sem nad to izjavo predsednice stranke preprosto zgrožena, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva ter odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se moramo boriti z vsemi sredstvi,” je dejala ministrica za pravosodje.

Nekaj ur kasneje je sledil odziv Tanje Fajon. Dominiko Švarc Pipan je obtožila, da v obrambi svojega položaja nenehno s prstom kaže na druge, sama pa ne prevzema odgovornosti, čeprav je podpisala pogodbo. Predsednica SD je rekla celo, da se pravosodna ministrica poslužuje “laži in manipulacij”. 

Na vprašanje, ali bodo Dominiko Švarc Pipan izključili iz stranke, je Fajon odgovorila, da je v stranki zaradi izjav Švarc Pipan “veliko razburjenja in razočaranja” in da ne izključuje možnosti, da bi kdo predlagal njeno izključitev.

Postopek izključitve Švarc Pipan se bo po informacijah N1 začel v kratkem, del postopka pa je tudi to, da stranka člana, ki ga želi izključiti, pozove na zagovor. Podlaga za začetek postopka izključitve bo po besedah naših virov “javno blatenje stranke in njenega dobrega imena.”

“Kot bi Nixon razčiščeval Watergate”

Prav tako nekateri naši viri v SD ne razumejo, kako je mogoče, da nekdo, ki je v spornem poslu podpisal pogodbo, ostaja na ministrstvu tudi zdaj, ko se stvari raziskuje in razčiščuje. “To je tako, kot bi Nixon dejal, da bo ostal na položaju zato, da razčisti afero Watergate,” pravijo nekateri v stranki. Kot je znano, nakup sodne stavbe na Litijski preiskujeta tudi NPU kot KPK.

Dominika Švarc Pipan pa medtem vidi “zgodovinsko priložnost” za SD. Na vprašanje, ali je SD še njena stranka, je odgovorila: “Zaenkrat je SD še moja stranka. Verjamem, da je večina ljudi v SD dobrih, poštenih in dobronamernih. Verjamem, da ima stranka ta trenutek pravzaprav tudi zgodovinsko priložnost, da se očisti spornih praks in pokaže, da so nesprejemljive.”

Afera sodna stavba pa je medtem v stranki SD sprožila tudi obraten proces. Nekdanji glavni tajnik stranke Uroš Jauševec je na družbenih omrežjih objavil poziv “Ti ni vseeno? Piši mi.”

Iz poziva je mogoče razbrati, da želi povezati člane, ki delijo njegovo prepričanje, da bo sedanje vodstvo stranko potopilo in da tudi afera sodna stavba razgrinja, da vodstvo ne odraža vrednot socialne demokracije. V vrhu SD prizadevanjem Uroša Jauševca za zdaj ne pripisujejo možnosti, da bi dobila “dovolj mobilizacijske moči.”