Ministrica za zdaj ostaja. Premier Golob: Obtožbe so zares hude (VIDEO)

Premier Robert Golob je pred začetkom koalicijskega vrha dejal, da so obtožbe, ki jih je izrekla pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, zares hude in da se je z njimi dolžan podrobneje seznaniti. Tako namerava še danes in tudi v naslednjih dneh opraviti še več sestankov.

Pred današnjim vrhom koalicije je predsednik vlade Robert Golob vendarle spregovoril o aktualnem dogajanju, ki je sledilo spornemu nakupu sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani.

Povedal je, da je včeraj prejel uradni predlog Socialnih demokratov za razrešitev pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Od takrat se je, kot je dejal, večkrat sestal z vsemi političnimi akterji zgodbe in bil navzoč tudi na nekaterih njihovih soočenjih. Po nekaterih informacijah naj bi se premier sestal s predsednico SD Tanjo Fajon, nato še s Švarc Pipan in tudi z obema skupaj.

Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Tudi po pregledu medijev danes moram reči, da so obtožbe zares hude in da sem se dolžan z njimi podrobneje seznaniti. Zato bom sestanke nadaljeval – še danes in v naslednjih dneh, če bo to potrebno,” je še dodal premier Golob.

V SD pa s premierjevim ravnanjem niso zadovoljni. Tako naj bi celo razmišljali, da se današnjega vrha koalicije ne bi udeležili. Kako naj sodelujemo v razpravi o prihodnjem delovanju koalicije, če predsednik vlade naše stranke ne jemlje resno, je bilo mogoče slišati v vrstah SD.

Na koncu so na sestanek vendarle prišli, predsednica Socialnih demokratov Fajon pa je dejala, da pričakujejo uresničitev sklepa predsedstva stranke in torej odhod pravosodne ministrice. Če ta ne bo odšla sama, naj premier predlaga njeno razrešitev. Švarc Pipan namreč kljub pozivu njene stranke vztraja na čelu pravosodnega ministrstva, saj da želi razčistiti, kaj se je res dogajalo.

Spomnimo, pred današnjo sejo vlade je Švarc Pipan dejala, da je iz dokumentacije o nakupu sodne stavbe na Litijski v Ljubljani mogoče razbrati, da je šlo “za načrtno, protipravno delovanje, za zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine z namenom pridobitve protipravne koristi”.

Ob tem je zatrdila, da ne gre samo za posamezne uradnike ministrstva, člane stranke SDS, temveč tudi za člane stranke SD. S prstom je pokazala zlasti na generalnega sekretarja Socialnih demokratov Klemna Žiberta, ki se je po njenih navedbah vpletal v delovanje pravosodnega ministrstva.

S svojim ravnanjem in navedbami je Švarc Pipan povzročila ogorčenje v SD. Gospodarski minister Matjaž Han je poudaril, da bi Švarc Pipan morala sprejeti politično odgovornost. Od premierja pričakuje, da bo spoštoval odločitev predsedstva SD ter predlagal razrešitev ministrice.

“Obtožbe, ki jih je izrekla Švarc Pipan, presegajo vse mere dobrega okusa,” pa je ogorčena predsednica SD Tanja Fajon, ki je rekla tudi, da se Dominika Švarc Pipan poslužuje “manipulacij in laži”.