Ne tako vesel december: okrnjena ponudba bistveno vplivala na turistični obisk

Gospodarstvo 31. Dec 202112:00 > 13:03 2 komentarja
Ljubljana
PROFIMEDIA

Za turistične ponudnike se izteka že drugo leto, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19. Če so v prazničnem decembru pričakovali večji obisk, so vladni odloki in prepoved silvestrovanja na prostem močno okrnili zasedenost hotelov in drugih nastanitvenih obratov. Povprečna zasedenost sob v ljubljanskih hotelih je bila decembra 31-, na Obali 60-odstotna, v Mariboru pa 75-odstotna.

Turistično leto, ki se izteka, je postreglo z boljšimi številkami kot lani, a še vedno slabšimi kot leto pred epidemijo. Decembra v prestolnico in druga večja mesta sicer pogosto privabijo tudi božični sejmi in stojnice s hrano in pijačo, pa tudi tradicionalni koncerti in druge prireditve.

A letos zaradi vladnega odloka, ki je to prepovedal, tuji gostje možnosti izkusiti prazničnih čarov, ki jih ponuja Slovenija, niso imeli. Ponudba, ki je na voljo, pa je bistveno okrnjena, kar se kaže tudi v zasedenosti nastanitvenih kapacitet.

V Ljubljani z decembrom nezadovoljni

Povprečna zasedenost sob v 26 ljubljanskih hotelih in treh hostlih je bila od 1. do 28. decembra 31-odstotna. “V jesenskih mesecih je december obetal več, a so zaradi slabšanja epidemiološke slike in s tem povezanih omejitev in ukrepov sledile odpovedi rezervacij. December se tako zaključuje s precej nizkimi številkami,” so za N1 pojasnili na Turizmu Ljubljana. Za primerjavo — decembra 2019 je bila zasedenost 61-odstotna.

Čeprav letošnji podatki o zasedenosti niso preveč spodbudni, pa so vseeno boljši od lanskih. Pri Turizmu Ljubljana so sicer opozorili, da podatki niso primerljivi, saj so bile epidemiološke razmere lani precej drugačne.

Ljubljana
PRODIMEDIA

“Decembra 2020 je veljal vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki je bil sicer sprejet oktobra 2020, kar pomeni, da so gostje, ki so bivali v Ljubljani decembra lani, potrebovali nastanitev zaradi gospodarske dejavnosti, ali so bili tuji državljani, ki so prihajali v Slovenijo s poslovnim razlogom, ali pa so bili člani državniških delegacij, športni in zdravstveni delavci. Decembra 2020 jih je od vseh hotelov in hostlov, ki jih imamo v statistiki, delovalo deset, zasedenost pa je bila 12-odstotna,” so poudarili.

V Ljubljani je bilo od letošnjega januarja do novembra 788.093 prenočitev, od tega je bilo 98.370 domačih gostov. Največ tujih obiskovalcev, ki so v prvih 11 mesecih prenočili v prestolnici, je prišlo iz Srbije, Nemčije, BiH, Italije, Hrvaške, ZDA in Francije.

Na Obali prevladujejo domači gosti

Nekoliko večjo zasedenost turističnih kapacitet opažajo na Obali. Trenutno so hoteli v občini Piran, ki zajema tudi Portorož, Strunjan in Sečovlje, v povprečju zasedeni 60-odstotno. “Od 24. do 29. decembra smo imeli približno 12.100 prenočitev. To je 1.900 odstotkov več kot lani, saj so bili hoteli lani zaprti. V primerjavi z letom 2019 pa je to za približno 40 odstotkov manj,” so za N1 navedli v Turističnem združenju Piran. Prevladujejo domači gosti, ki predstavljajo tri četrtine vseh hotelskih nastanitev.

Tudi v Piranu opozarjajo, da so novoletni prazniki v primerjavi z letom 2019 slabši, a jih je presenetil dober obisk pred prazniki. “Do 29. decembra smo zabeležili 45.600 prenočitev, kar je štiri odstotke več kot leta 2019. V celoti smo tako z decembrskim obiskom zadovoljni,” so še pojasnili. V enajstih mesecih leta 2021 so tako v Piranu zaznali 1.477.300 prenočitev, kar je 17 odstotkov več kot lani in le 17 odstotkov manj kot leta 2019. “Veliko smo nadomestili jeseni — septembra smo imeli 22 odstotkov več prenočitev kot leta 2019, oktobra 24 in novembra 27 odstotkov več kot leta 2019.”

Piran
PROFIMEDIA

Čeprav v Kopru točnih podatkov za december še nimajo, so kapacitete po besedah nastanitvenih ponudnikov dobro zasedene. “Decembra 2020 smo imeli skupno okoli 5.300 prenočitev, vemo pa, da so bili nastanitveni obrati konec lanskega leta zaradi epidemije večinoma zaprti. Letos zato pričakujemo veliko boljše rezultate,” so nam odgovorili z Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper. Tudi s podatki na letni ravni so zadovoljni, saj so v Kopru letos imeli več kot 310 tisoč prenočitev, kar je tudi več, kot so jih ustvarili gostje v celem letu 2019.

Na drugem koncu Slovenije, natančneje v štajerski prestolnici Maribor, je Zavod za turizem Maribor potrdil 75-odstotno zasedenost prenočitvenih kapacitet med božično-novoletnimi prazniki. S tem so po njihovih navedbah hotelirji zadovoljni, v večini pa so v tem času tudi zvišali cene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje