Nemški trg dela kljub šibki gospodarski dejavnosti ostaja stabilen

Gospodarstvo 02. Nov 202312:32 1 komentar
nemški delavci
PROFIMEDIA

Nemški trg dela kljub šibki gospodarski dejavnosti ostaja stabilen, kažejo oktobrski podatki. Stopnja brezposelnosti namreč stagnira in že drugi mesec zapored vztraja pri 5,7 odstotka. K temu naj bi doprinesla predvsem sezonska dela, ki so dodatno zaposlila 20.000 oseb.

Jesensko sezonsko zmanjšanje števila brezposelnih je bilo letos manjše kot običajno. V istem obdobju lani se je število zmanjšalo za 43.000, kažejo podatki zvezne agencije.

Povpraševanje po delovni sili v Nemčiji ostaja krepko, pri čemer pa številna podjetja še naprej poročajo o težavah pri iskanju kvalificiranih delavcev. Agencija je oktobra poročala o 749.000 prostih delovnih mestih, kar je 98.000 manj kot pred letom dni.

“Približno eno leto je nemško gospodarstvo v enakem položaju. Tako dolgo obdobje stagnacije ima vidne posledice na trgu dela, čeprav se glede na gospodarsko sliko dobro drži,” meni vodja izvršnega odbora agencije Andrea Nahles.

Največjemu evropskemu gospodarstvu tako nemška vlada kot npr. tudi Mednarodni denarni sklad za letos napovedujete krčenje gospodarstva in najslabše rezultate med največjimi razvitimi gospodarstvi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje