Dražitelji razgrabili gradbene parcele, cene močno poskočile

Nepremičnine 23. Jan 202415:07 1 komentar
soseska, strane, ajdovščina, parcele
Foto: Občina Ajdovščina

Občina Ajdovščina je na dražbi prodala 22 gradbenih parcel. Zanimanja je bilo veliko, saj se je zanje potegovalo kar 74 dražiteljev. Izklicne cene brez davka za parcelo so se gibale med 17.000 in 29.000 evri, vse pa so bile prodane po nekajkrat višjih cenah.

Občina Ajdovščina je na dražbi prodajala 22 gradbenih parcel v novi stanovanjski soseski Strane na Planini nad Ajdovščino. Zaselek Strane je v celoti namenjenih posamični stanovanjski gradnji, na slabih dveh hektarih je bilo zainteresiranim ponujenih 22 nepremičnin v velikosti od 420 do 800 kvadratnih metrov.

“Naša ocena je bila, da javna dražba omogoča bistveno več priložnosti vsem zainteresiranim za zemljišča. Na dražbo je bilo prijavljenih 74 dražiteljev, ki jim je tak način prodaje omogočal, da glede na svoje zmožnosti poskušajo res doseči tisto najvišjo ceno,” je v izjavi med samo dražbo povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

Občina bo z dražbo zaslužila 1,1 milijona evrov, ki jih bo po županovih besedah namenila za gradnjo komunalne opreme na tem območju. Najnižja dosežena cena na dražbi je bila 37.000 evrov brez DDV za 590 kvadratnih metrov veliko parcelo, najdražja pa je bila parcela velikosti 680 kvadratnih metrov, za katero bo kupec plačal 73.000 evrov brez DDV, je povedala vodja oddelka za prostor Občine Ajdovščina Eliana Humar.

Izkazano zanimanje za gradbene parcele je vodilo, da bo občina poskušala zagotoviti nova območja za enodružinsko stanovanjsko gradnjo tako v mestu kot na podeželju, je še poudaril ajdovski župan.

Ajdovsko občino pa zdaj čaka še njen del investicije – zgraditi mora celotno komunalno opremo na tem območju, kar naj bi se zgodilo do maja 2025. “Seveda se bomo potrudili, da bo čim prej narejena. Gradbeno dovoljenje zanjo je tik pred izdajo, nato bomo izbrali izvajalca in začeli z gradnjo,” je še pojasnil.

Parcele v soseski Strane so namenjene izključno za stanovanjsko gradnjo, svoj namen bo v prodajnih pogodbah občina zavarovala z ustanovitvijo odkupne pravice za nedoločen čas. Uveljavila jo bo v primeru, da kupci v 12 mesecih od dneva pridobitve lastninske pravice oziroma od dneva, ko bo občina pridobila gradbeno dovoljenje za komunalno infrastrukturo, ne pridobi gradbenega dovoljenja, v 24 mesecih ne začne z gradnjo in v 48 mesecih ne pridobi uporabnega dovoljenja.

O novem stanovanjskem naselju Strane s 109 stanovanji, vinoteko, informacijsko pisarno, ekološko tržnico in večnamenskim objektom z restavracijo, dvoranami, centrom dobrega počutja in prenočišči je že pred dvajsetimi leti govorila družba Planina Progres. Odločitev za gradnjo je med domačini na Planini povzročila veliko razburjenja, ustanovili so celo civilno iniciativo. Vendar je bilo razburjenje odveč, saj je omenjeno podjetje zaradi krize v gradbeništvu propadlo.

Stavbno zemljišče je nato pred štirimi leti za 300.000 evrov na dražbi kupila občina in ga namenila gradnji individualnih stanovanjskih hiš. Po leta 2021 dopolnjenem občinskem podrobnem prostorskem načrtu naj bi tu zgradili 23 visokopritličnih in enonadstropnih stavb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje