Lovijo dvojni zaslužek: pozimi bi imeli najemnike, poleti zgolj turiste

izola, stanovanja
Srdjan Živulović, BOBO

Primernih stanovanj za najem je premalo, zato cene letijo v nebo. Še posebej neprijazni so pogoji bivanja za študente in najemnike v turističnih krajih. Poleti mora marsikdo zapustiti študentsko sobico, ki jo lastniki raje ponudijo turistom, pogodbe za najemnike pa se sklepajo le od oktobra do maja.

Kdor v zadnjem času na Obali išče stanovanje, bo med množico spletnih oglasov opazil tudi zanimive datumske okvire najemodajalcev. V oglasih namreč kar nekaj ponudnikov v Kopru, Piranu, Luciji in drugod stanovanje v najem ponuja le od začetka jeseni do konca pomladi. Takšne datumske roke na spletu opazimo predvsem v ponudbah z nižjimi najemninami in pri stanovanjih, primernih predvsem za študente.

Praksa, da ponudniki najem omejijo na obdobje zunaj poletne turistične sezone, na Primorskem ni nova. “To je pri nas že ritual,” je za N1 povedal nepremičninski agent Matija Košir, ki za agencijo RE/MAX dela na Obali. Domačini namreč na ta način lovijo dvojni zaslužek, saj lahko nepremičnino v poletni sezoni kratkoročno oddajajo turistom, od katerih iztržijo občutno več.

Kot je dejal Košir, ljudje zaradi načina gradnje iz preteklosti oddajajo predvsem stanovanja v večstanovanjskih hišah, ta pa se tržijo bolj sezonsko. Za takšen najem se čez leto odločijo predvsem študentje. Teh je največ v Kopru, po besedah nepremičninskega agenta pa jih je tudi v drugih obmorskih mestih dovolj, da se tak model izplača. “Ponudniki jim lahko za posteljo oziroma sobo zaračunajo od 200 do 250 evrov najemnine. Če v večstanovanjsko hišo spravijo dva ali tri študente ali celo več in nato še sezonsko oddajajo turistom, je to že kar dober iztržek,” je povedal Košir.

Premalo postelj

Podobno prakso imajo ne le na Primorskem, ampak tudi v Ljubljani in drugih turističnih mestih, kjer platforme, kot je Airbnb, omogočajo kratkoročno oddajanje sob in stanovanj. Fakultet pa je na Primorskem dovolj, da študenti napolnijo praktično vsa stanovanja, ki so na voljo, tudi starejša in neobnovljena, je še dodal Košir.

Da študentskih postelj na Obali primanjkuje in da na ta problem opozarjajo že več let, je dejal predsednik Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Jure Ciglar. “Študenti so pogosto prepuščeni cenam na trgu, ki so bistveno previsoke, stanovanja pa pogosto na meji primernosti za bivanje,” je dejal. “To potem zahteva več študentskega dela in težko je zaslužiti toliko, kolikor znašajo najemnine.”

Opozoril je, da je treba “čim prej sesti za skupno mizo, torej vsi, ki lahko pomagamo k rešitvi tega problema, to so Univerza na Primorskem, Mestna občina Koper, pristojna ministrstva in naša organizacija, in poiskati rešitev”.

študenti
Foto: Profimedia

Tudi študentski domovi imajo podobno prakso

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije je v letošnjem razpisu za subvencioniranje bivanje študentov na Primorskem razpisalo skupaj približno 1.300 ležišč. Študentov je samo na Univerzi na Primorskem približno 6.000, je pa ob Obali tudi nekaj drugih fakultet, med njimi za pomorstvo in promet, ki spada pod ljubljansko univerzo.

Študentski domovi Univerze na Primorskem: 443 ležišč; Dijaški in študentski dom Koper: 120 ležišč; Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, Dijaški in študentski dom Portorož: 90 ležišč; Srednja šola Izola, Dijaški dom Izola: 50 ležišč; Dijaški dom Nova Gorica: 25 ležišč; zasebni študentski domovi: 30 ležišč; subvencije pri zasebnikih (v občinah Izola, Piran, Ankaran, Koper, Vipava, Sežana in Nova Gorica): 545 ležišč.

Ob tem je zanimivo, da v ceniku Študentskih domov Univerze na Primorskem zaznamo podobno prakso, kot jo imajo zasebniki. Tudi domovi namreč julija in avgusta ponujajo postelje turistom. Študentov poleti ne podijo iz domov, jih pa k temu spodbudijo z nižjo ceno. Subvencionirana najemnina za posteljo v dvosobni sobi študentskega doma v Portorožu je, če študent biva celo leto, okrog 165 evrov na mesec. Če se študent julija in avgusta izseli, pa manj, 110 evrov na mesec.

V tem času domovi oddajajo sobe turistom, v Dijaškem in študentskem domu Koper stane nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi 35 evrov na osebo.

“Zaradi pojava platform, kot je Airbnb, marsikdo enostavno študente čez poletje prisili, da se se odselijo,” je dejal Ciglar in opozoril, da se to pogosto dogaja celo pred zaključkom izpitnega obdobja. “To je velik problem, saj je že tako naporno izpitno obdobje še bolj stresno, ker morajo študenti zapustiti sobo prav v času, ko bi se morali najbolj posvečati učenju.”

Ciglar je dodal, da ta praksa ni nezakonita, je pa po njegovem mnenju nečloveška. “Zadevo je treba tudi zakonsko urediti, da bo bolj prijazna do študentov,” je prepričan. Dodal je, da si želi, da bi s pristojnimi čim prej poiskali rešitve.

Kupuje se občutno manj

Trg z nepremičninami se je, podobno kot drugod po državi, tudi na Obali močno umiril, tako cenovno kot po številu prodanih stanovanj in hiš, je dejal nepremičninski posrednik Košir. Od lanske jeseni, ko so se obrestne mere začele strmo vzpenjati, je stanovanjskih kreditov veliko manj. “Kreditov skoraj ni več. To se odraža predvsem na strukturi kupcev,” je pojasnil Košir. “Mladih družin med kupci skorajda ni več, prav te pa so prej kupile največ stanovanj,” je poudaril.

Manj je tudi novih projektov, saj so investitorji po zadnjih krizah previdnejši. Gre za nekakšno streznitev, ki je po Koširjevih besedah poštena, saj da med lastniki ni več tolikšnega napihovanja cen kot prej.

Še posebej starejša stanovanja so, ne glede na stanje, v katerem so bila, prej dosegala zelo visoke cene, zdaj so cene realnejše. Košir je dejal, da pogosto govorimo o problematiki pomanjkanja stanovanj, a se po njegovih izkušnjah zdaj bolj kaže težava na drugi strani – premajhna kupna moč.