Luksuz v Ljubljani: v Schellenburgu prosta še več kot polovica stanovanj

Nepremičnine 18. Sep 202210:31 8 komentarjev
Schellenburg
Gradnja Schellenburgu. Foto: Aljaž Uršej/N1

V zadnjih letih se v središču Ljubljane gradi kar nekaj novih stanovanjskih objektov, med njimi nekaj luksuznih. V kompleksu Schellenburg je prosta še več kot polovica stanovanj, za najdražja pa je treba odšteti tri milijone evrov. Nepremičninski agenti pravijo, da je strah, da se ta ne bi prodala, odveč. V Sloveniji imamo še vedno dovolj premožnih ljudi, ki so za nakup pripravljeni odšteti tudi vrtoglave zneske.

Za kvadratni meter rabljenega stanovanja je bilo treba lani v Ljubljani v povprečju odšteti 3.500 evrov, še višje so cene stanovanj v novogradnjah. Najdražja so luksuzna stanovanja v centru mesta, za katera morajo kupci odšteti med šest in sedem tisoč evrov na kvadratni meter, včasih tudi več.

Med bolj luksuznimi projekti je Schellenburg. V glavni stavbi Palais, ki bo vseljiva prihodnje leto, bo na voljo 110 stanovanj, v Villi Schellenburg pa 15 razkošnih stanovanj. Kupcem, ki jih zanima nakup v enem od dveh objektov, je na voljo še 66 stanovanj, od tega 62 v Palaisu in štiri stanovanja v Villi Schellenburg.

Kot so v družbi Reitenburg, ki gradi kompleks, povedali za N1, je treba za najmanjše še razpoložljivo stanovanje (68 kvadratnih metrov) odšteti 517 tisoč evrov, v ceno pa sta vključena tudi shramba in parkirno mesto. Za najdražje še prosto stanovanje (225 kvadratnih metrov + terasa) pa je treba odšteti slabe tri milijone evrov, kupec pa ob tem dobi tudi shrambo in dve parkirni mesti.

Pojasnili so še, da prodaja poteka po načrtih, z napredkom gradnje pa se zvišujejo tudi cene. Te zvišajo na vsak kvartal, do zdaj so to storili že najmanj trikrat, so dejali. Na vprašanje, zakaj so se odločili za dvig, pa so odgovorili, da je takšna njihova strategija, dvig pa je skladen tudi s splošnim dvigom cen na trgu, deloma tudi inflacijo in stroški gradbenega materiala.

Veliko luksuznih stanovanj za malo Ljubljano

Direktor nepremičninske agencije Stoja Trade Zoran Đukić, ki prav tako trži stanovanja v Schellenburgu, je na vprašanje, ali se tudi trg luksuznih nepremičnin ohlaja, za N1 povedal, da večjih sprememb ne opaža.

“Vsi pričakujejo padec cen, vsi govorijo o ohlajanju. Vendar se dobre stvari prodajo takoj.” O prodaji stanovanj v Schellenburgu pa meni, da je naenkrat prodati več kot 120 stanovanj, ki stanejo tudi milijon evrov, dva milijona ali celi tri, zahtevna naloga. Prodajo teh stanovanj zato ocenjuje kot zelo uspešno.

Schellenburg
Schellenburg

Naš sogovornik se ne strinja z oceno, da se je prodaja luksuznih stanovanj v Sloveniji ustavila. “Bolj bo šel projekt proti koncu, bolj se bo videl, bolj se bo po njem hodilo in sprehajalo – takrat se bo vse prodalo. Ko bodo lahko ljudje šli noter, se bo prodalo vse. Takoj ko je bil projekt pod streho, se je prodal en del stanovanj, ko so vgradili okna, se je prodal še drugi del,” je pojasnil. Je pa po njegovih besedah to velik projekt – “veliko število res visokocenovnih stanovanj za tako malo Ljubljano”.

In kdo so kupci teh stanovanj? Še vedno prevladujejo kupci iz Slovenije, relativno veliko je tujcev, je dejal Đukić in dodal, da je mnogo ljudi stanovanje kupilo kot investicijo, saj ga bodo oddajali.

V Šumiju prosti le še dve stanovanji

Šumi
Gradnja Šumija. Foto: Aljaž Uršej/N1

V zadnji gradbeni fazi je nasproti Slovenskega narodnega gledališča Drama kompleks Šumi. V njem bo 96 stanovanj, ki bodo vseljiva letos jeseni. Kot je za N1 povedal investitor, so prodana že vsa stanovanja, razen dveh večjih štirisobnih. Za prvega bo moral kupec odšteti milijon evrov, drugo je na prodaj za 1,5 milijona evrov. Cene stanovanj so se razlikovale glede na lego v objektu, praviloma pa so višje cene dosegala stanovanja v zgornjih etažah.

“Še vedno je veliko ljudi, ki imajo zelo veliko denarja”

Vsaka novogradnja pa še ni luksuz, je opozorila Zarja Mavec, lastnica in direktorica nepremičninske agencije Inalbea. Stanovanja v Schellenburgu sicer so luksuzna, veliko pa je tudi novogradenj, ki se zgolj oglašujejo po visokih cenah, je dodala.

Pri tem je omenila razliko med običajnimi kupci in kupci luksuznih stanovanj. Običajna stanovanja namreč ljudje kupijo, ker jih potrebujejo (na primer zaradi širjenja družine, ko gredo otroci na svoje). Opaža pa, da pri stanovanjih v starogradnjah ni več “histerije”, kot je vladala do zdaj. Prej so ljudje, ki so potrebovali stanovanje, za nakup ponujali tudi iracionalno visoke zneske, stanovanja pa so se hitro prodala. “Ko si imel že vse dogovorjeno, je prodajalec želel še dodatnih 20 tisoč evrov ali 20 odstotkov, ker je videl, da je zanimanje veliko in da se ljudje za stanovanje grebejo,” je dejala. Zdaj se je po njenem mnenju to malce umirilo.

Tudi Zarja Mavec je pojasnila, da se prodaja stanovanj ni ustavila, je pa zaznati, da se vse skupaj malo upočasnjuje in da ljudje s prodajo stanovanj čakajo.

Na vprašanje, ali se je bazen premožnih ljudi, ki so kupovali luksuzna stanovanja oziroma stanovanja visokega cenovnega razreda v Sloveniji izčrpal, pa odgovarja, da se ni. “Še vedno je veliko ljudi, ki imajo zelo veliko denarja. Ni to, da denarja ni na trgu,” je odgovorila in dejala, da so tudi premožni v obdobju, ko je bil denar poceni, jemali kredite, svoj denar pa so hranili za obdobje, ko bo denar dražji. Drugi moment, na katerega je opozorila, je visoka inflacija, saj ljudje razmišljajo, kaj bodo za ta denar dobili čez leto dni.

Schellenburg
Gradnja Schellenburga. Foto: Aljaž Uršej/N1

Nekateri ljudje imajo denar naložen tudi v kriptovalutah, hkrati pa ga želijo dati v realni sektor, torej tudi v nepremičnine. Je pa nakupovanje nepremičnin po mnenju Mavec povezano tudi z valovi in nakupovalno mrzlico: “Vsi kupujejo, zato bom kupil še sam.”

Dražja stanovanja se bodo v prihodnje po besedah sogovornice težko pocenila, ker so zgrajena na nekih preračunih. Lahko pa se zgodi, da kakšen od projektov nasede, kar bo investitorja prisililo v znižanje cen. Se pa te visokocenovne nepremičnine po njenem mnenju ne bodo več dražile, saj so se cene zdaj nekako ustalile.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje