Poslanci sprejeli novelo stanovanjskega zakona. Kaj prinaša?

Nepremičnine 10. Jul 202419:30 0 komentarjev
Slovenija, Ljubljana, 30.11.2021, 30. november 2021 Fužine, stanovanjski objekti, blokovsko naselje, blok, nepremičninski krč, pomanjkanje stanovanj za mlade, stanovanja, visoke cene, kapitalizem, pandemija pomanjkanja stanovanj, gradbeni sektor, trg, slovenska stanovanjska politika Foto:Žiga Živulović jr./Bobo
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Državni zbor je danes sprejel novelo stanovanjskega zakona. Kaj prinaša?

Državni zbor je danes z 52 glasovi za in 26 proti sprejel novelo stanovanjskega zakona. Novela za 10 let ureja razmerja med lastniki in neprofitnimi najemniki denacionaliziranih stanovanj – določa, da bodo lahko v stanovanjih v najemu ostali le tisti, ki nimajo ustreznega doma. Lastniki bodo med tem lahko zaračunavali tržno najemnino, razliko med neprofitno in tržno najemnino pa bo krila država. Po letu 2034 se bo lahko najemnina oblikovala prosto.

Kot je v torek ob obravnavi v DZ dejal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, s spremembami uresničujejo lansko odločbo ustavnega sodišča, ki je vladi naložilo, naj zagotovi ustrezno razmerje pravic in dolžnosti med najemniki in lastniki denacionaliziranih stanovanj. Najemnikov je okoli 550, v povprečju so stari več kot 70 let in številni pa bi se znašli v izjemno zahtevnem položaju, če bi morali zapustiti stanovanja, je povedal.

Novela določa, da bo Stanovanjski sklad RS (SSRS) lokalnim stanovanjskim skladom, občinam in neprofitnim stanovanjskim organizacijam dajal ugodna posojila za pridobivanje neprofitnih najemnih stanovanj, in sicer brez omejitev, ki so zdaj vezane na namensko premoženje republiškega sklada. Vlada pričakuje, da bodo izboljšani pogoji kreditiranja znatno pospešili gradnjo tovrstnih stanovanj.

Sklad bo letno dobil 100 milijonov evrov

Po novem bo imel SSRS tričlansko upravo, medtem ko ima zdaj, tako kot ostali javni skladi, direktorja in nadzorni svet. Novela določa, da bo ustanovitelj, torej država oz. v njenem imenu vlada, s sklepom določil, kateri od članov uprave bo predsednik uprave.

Trenutni direktor sklada Črtomir Remec bo do poteka mandata nadaljeval delo kot član uprave in do imenovanja vsaj še enega člana uprave naloge opravljal kot enočlanska uprava. Do takrat bo tudi deloval kot direktor predsednik uprave.

Kot je dejal minister, želijo s spremembo izboljšati vodenje in izvajanje novih zahtevnih nalog sklada, ki bo od prihodnjega leta naprej upravljal s 100 milijoni evrov iz državnega proračuna za zagon nove stanovanjske politike.

Medtem ko je koalicija v torkovi razpravi izražala podpor predlaganim rešitvam, je bila opozicija proti. Kritični so bili med drugim do tega, se bo pri denacionaliziranih stanovanjih krila razlika do priznane tržne najemnine, ki je administrativno določena, ne do dejanske tržne najemnine. Menili so tudi, da ni razlogov za širjenje uprave SSRS, razen da si bo lahko vsaka od koalicijskih partneric imenovala po enega člana. DZ danes sicer ni sprejel dopolnila SDS, po katerem bi spremembe glede uprave črtali iz zakonskega besedila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!