Pretresljiv intervju Radka Poliča – Raca: “Umrl sem okoli petih zjutraj …”

Magazin 12. Nov 202114:50 > 15. Sep 2022 17:33 4 komentarji
Radko Polič Rac
Film Jaz sem Frenk

Eden od najbolj slavnih in odličnih slovenskih igralcev Radko Polič - Rac je bil v pogovoru za srbski internetni portal Mondo novembra 2021 povsem brez dlake na jeziku. Povsem odkrito je spregovoril o 90. letih v Jugoslaviji, vojni, politikih, pretepu s kolegom Batom Živojinovićem in svojih štirih kliničnih smrtih.

Umrl je igralec Radko Polič – Rac. Lani je dal odmeven intervju za srbski internetni portal Mondo, kjer je govoril o smrti. “Vse je laž. Nobenega tunela ni, ko umiraš. Edino, česar se spominjam vsakič, ko sem umiral, je to, da sem pomislil: No, mati, grem jaz. Ko so me ponovno vrnili v življenje, se mi je zdelo, da sem se ponovno rodil. Nič ti ni jasno. Pol ure prihajaš k sebi, in to je kot novo rojevanje. Gledaš ljudi okoli sebe, pojma nimaš, zakaj svetloba, zakaj tema, zakaj se nekaj premika, kaj govorijo,” je na vprašanje o tunelu o svetlobi v trenutku, ko človek umira, povedal slovenski igralec, ki je v intervjuju leta 2021 dejal, da so ga v zadnjih sedmih letih sedemkrat uspešno oživljali iz klinične smrti.

Ponovno rojstvo

“In potem počasi dojameš, da si se ponovno rodil. Prav kot dojenček. Zdaj vem, kako je to, ko se rodiš. Zares te moti svetloba, ko prideš na svet. Boli. Pojma nimaš, kaj se dogaja okoli tebe. Ne moreš se spomniti, kdo si, kje si. Dve ali tri ure potrebuješ, da sestaviš sliko, je povedal slavni igralec, ki ga je nekoč zaradi odličnih gledaliških in filmskih vlog, predvsem vloge Nemca v Balkan ekspresu, poznala celotna Jugoslavija.

“Umrl sem okoli 5. ali 6. ure zjutraj”

“In vedno znova, ko umreš, se vse ponovi. Nima veze, da si že prej umrl, da imaš nekaj izkušenj s tem. Vedno je isto. Nazadnje so me reševali zares zelo dolgo. Umrl sem okoli pete, šeste ure zjutraj in potem so me ves dan reševali. Bilo je zelo težko. Mislili so, da bom imel poškodovane možgane. Drugi ali tretji dan so z menoj govorili kot z majhnim otrokom. Čeprav sem jim povedal, da vem, kdo sem, so mi rekli, da morajo z mano nežno in počasi, saj se bojijo, da imam poškodovane možgane, kajti bil sem zelo dolgo na drugi strani. No, evo, možgani delajo, čeprav je šlo telo v ku…,” je bil zelo slikovit Polič, ki je zdaj 24 ur na kisiku, vsakih šest ur pa mora še inhalirati.

O pretepu z Bato Živojinovićem

V velikem pogovoru za Mondo se je 78-letni igralec, ki je leta 2020 izdal tudi biografijo, prav tako spomnil predvojnih in vojnih časov, tudi svojega prepira s kolegom Velimirom Batom Živojinovićem, s katerim sta se zaradi Slobodana Miloševića celo stepla: ”To je bilo pred vojno na nekem snemanju. Spominjam se, da je bilo nočno snemanje, z Batom sva imela neke puške. In takrat mi je rekel, da prihaja mesija. Omenil je Slobodana Miloševića. Takrat sem prvikrat slišal za to ime,” se je v intervjuju spominjal Rac, kako mu je Živojinović grozil, da bodo Slovenci že videli, ko bodo oni vzeli stvari v svoje roke. Zvezdnika sta se celo stepla in prisotni so ju komaj ločili: ”Tako sva se z Batom razšla. Evo, skregala sva se zaradi tega debila, zaradi malega Hitlerja. Miloševiću sem dvakrat pisal odprto pismo. Mislim, da je on krivec za vse grozote, ki so se nam pozneje dogajale.”

Članek je bil prvič objavljen 12. novembra 2021.