Neslavni Guinnessov rekord Elona Muska

Gospodarstvo 12. Jan 202310:41 0 komentarjev
elon musk, tesla
PROFIMEDIA

Podjetnik Elon Musk se spopada z največjo izgubo osebnega premoženja v zgodovini, s čimer se je uvrstil v Guinnessovo knjigo rekordov. Od leta 2021, ko je bilo njegovo premoženje na vrhuncu, je izgubil vsaj 173 milijard evrov.

Za ameriškim milijarderjem Elonom Muskom je turbulentno obdobje. Ob mnogih težavah in polemikah, ki so spremljale njegov prevzem Twitterja, je trpelo tudi njegovo podjetje Tesla. Kot smo poročali decembra, je vrednost delnic tega podjetja od prevzema Twitterja padla za 28 odstotkov, kar je v marsikaterem investitorju vzbudilo željo, da Musk zapusti vrh Twitterja.

Preberite še: Superjunak, genij, marsovec, debiljonar – vse podobe Elona Muska

Prav padec Teslinih delnic pa je Muska popeljal v Guinnessovo knjigo rekordov. Ameriški podjetnik je namreč postavil neslaven rekord v največji izgubi osebnega premoženja v zgodovini, so sporočili ustvarjalci knjige rekordov. Ti so upoštevali ocene poslovne revije Forbes, kjer so zaznali, da je Musk od novembra 2021 izgubil 173 milijard evrov. Pri tem so opozorili na podatke drugih virov, ki izgubo ocenjujejo kot še višjo.

Po podatkih Forbesa je vrednost Muskovega osebnega premoženja padla s 320 milijard dolarjev na vrhuncu iz leta 2021 na 138 milijard dolarjev januarja 2023. K temu je največ pripomogel drastičen padec vrednosti delnic Tesle, ki so lani zaradi zmanjšanega povpraševanja po električnih avtomobilih padle za 70 odstotkov.

Neslavni rekord največje izgube premoženja je po podatkih Guinnessove knjige rekordov do letos imel v lasti japonski tehnološki investitor Son Masajoši. Ta je leta 2000, ko se je na borzi razpočil mehurček “dot com”, izgubil 58,6 milijarde dolarjev.

Musk je izgubil tudi prvo mesto na Forbesovi lestvici najbogatejših ljudi na Zemlji. Na prvo mesto se je zavihtel Bernard Arnault, ki je ustanovitelj in direktorja konglomerata LVMH. Ta upravlja številne prestižne modne znamke ter proizvajalce alkoholnih pijač. Po Forbesovih podatkih je Arnault vreden skoraj 205 milijard dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!