Neuradno: Umar precej znižuje napoved gospodarske rasti v 2023

Gospodarstvo 14. Sep 202217:13 1 komentar
Bankovci
Foto: Bor Slana/BOBO

Po naših neuradnih informacijah Umar za prihodnje leto napoveduje 1,4-odstotno gospodarsko rast. To je precej manj, kot je napovedal v spomladanski napovedi, a je Evropska komisija poleti ocenila, da bo rast slovenskega gospodarstva v letu 2023 še manjša.

Vlada se bo na četrtkovi seji med drugim seznanila z jesensko napovedjo gospodarskih gibanj, ki jo je pripravil urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Javnosti bo vsebino predstavila po konferenci, uspelo pa nam je neuradno pridobiti nekaj podatkov.

Tako naj bi Umar v jesenski napovedi povišal svojo oceno inflacije za letos ter znižal oceno gospodarske rasti za prihodnje leto. Letošnja inflacija naj bi bila 8,9-odstotna, kar je za 2,5 odstotne točke več kot v spomladanski napovedi. Številka v jesenski napovedi po trditvah naših virov še ne upošteva energetskih ukrepov, ki jih je državni zbor sprejel v torek in bi lahko znižali cene.

Napoved gospodarske rasti za prihodnje leto pa je Umar po naših neuradnih informacijah znižal na 1,4 odstotka. V spomladanski napovedi je za leto 2023 napovedal 3-odstotno gospodarsko rast.

Evropska komisija je sicer poleti napovedala, da bo rast slovenskega gospodarstva v prihodnjem letu še nižja. V letu 2023 Komisija pričakuje enoodstotno rast slovenskega bruto družbenega proizvoda, kar je 2,1 odstotne točke manj kot v spomladanski napovedi.

Vlada Janeza Janše si je vzela čas

Prejšnja vlada je mesec dni odlašala seznanitev s pomladansko napovedjo, ko je to konec aprila vendarle storila, pa je takratni minister za finance Andrej Šircelj pojasnil, da gre za pomemben dokument.

“Zame kot ministra za finance je pomembno, da je takšna napoved čim bolj točna. /…/ Prvič se s tem izraža ali optimizem ali pesimizem, v tem primeru pesimizem, in drugo, takšen podatek lahko dejansko pripelje do napačnih odločitev vlade oz. ministrstva, ki predlaga vladi določene ukrepe fiskalne narave,” je takrat pojasnjeval Šircelj.

Dejal je, da je Umar v nekaj prejšnjih napovedih napovedal nižjo gospodarsko rast od dejanske. Jeseni 2020 je na primer Umar za 2021 napovedal 6,1-odstotno rast, ta pa je bila nato po prvi oceni statističnega urada 8,1-odstotna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje