Nova zavezništva za pospešitev razvoja nove generacije mikročipov

polprevodniki, računalniški čipi, bosch
Matthias Rietschel/REUTERS

Evropska komisija je danes oznanila začetek zavezništva za procesorje in polprevodniške tehnologije ter zavezništva za industrijske podatke, najsodobnejše tehnologije in računalništvo v oblaku. Kot so sporočili iz Bruslja, bosta novi zavezništvi med drugim pospešili razvoj nove generacije mikročipov.

Novi zavezništvi bosta pospešili razvoj nove generacije mikročipov, najsodobnejših industrijskih tehnologij računalništva v oblaku ter EU zagotovili zmogljivosti, ki so potrebne, da okrepi svojo kritično digitalno infrastrukturo, proizvode in storitve, so ob oznanitvi novih zavezništev zapisali pri Evropski komisiji.

“Najsodobnejše tehnologije in računalništvo v oblaku predstavljajo izjemen gospodarski potencial za državljane, podjetja, javne uprave, in sicer v smislu zagotavljanja večje konkurenčnosti in zadovoljevanja specifičnih potreb industrije,” je izpostavil izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager.

Kot je dodala, so mikročipi srce vseh naprav, ki jih danes uporabljamo. “Od naših mobilnih telefonov pa vse do potnih listov, prinašajo ti majhni sestavni deli številne priložnosti za tehnološki napredek. Podpora inovacijam v teh kritičnih sektorjih je ključna, prav tako lahko Evropi in partnerjem z enakimi cilji pomaga pri napredku,” je dodala.

Komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da bo zavezništvo za industrijske podatke, najsodobnejše tehnologije in računalništvo v oblaku razvijalo energetsko učinkovite in močno zaščitene evropske industrijske oblake, do katerih ne bodo imele dostop ali nadzor oblasti tretjih držav.

“Zavezništvo za procesorje in polprevodniške tehnologije bo uravnotežilo globalne dobavne verige polprevodnikov na način, da bomo imeli v Evropi zmogljivosti za razvoj in proizvodnjo najnaprednejših čipov, tudi do dveh nanometrov in manj,” so Bretona še povezali v sporočilu za javnost.