Očitki inšpektorjev hudi. Kako jih komentirajo v Tušu?

Gospodarstvo 23. Mar 202314:12 komentarjev
Tuš, stavka, Engrotuš
Edi Einspieler/Bobo

Inšpektorat za delo je ugotovil več kršitev pri treh slovaških podjetjih, ki so slovenskim podjetjem posredovala tuje delavce, predvsem z Balkana. V času nadzora je bil največji naročnik podjetij trgovec Engrotuš. Kako se je odzval na očitke o kršenju pravic delavcev?

Inšpektorat za delo ter tudi policija preiskujeta slovaški podjetji Stominus in Pertas, ki sta nekaterim slovenskim podjetjem zadnja leta posredovali delavce, pri tem pa naj bi kršili njihove pravice.

Zastopnica v Bratislavi registriranega matičnega podjetja Stominus je Smilja Spasenić, direktor slovenske podružnice pa Andrii Penderuk s prebivališčem v Ukrajini. Edini lastnik in zastopnik Pertasa je Edis Sedić. Nadzorni organi preiskujejo tudi podjetje Staminus, ki je po navedbah inšpektorata pravna predhodnica Stominusa.

Podjetje Staminus je prav tako registrirano na Slovaškem,  od julija 2017 do marca 2021 pa je imelo podružnico v Sloveniji. Dnevnik je leta 2019 poročal, da je posredoval delavce za Mercator. Kot zadnja direktorica podružnice je v poslovnih bazah navedena Rebecca Ćirić s prebivališčem v Ljubljani.

Podjetji Stominus in Petras sta po navedbah glavnega inšpektorja za delo Luke Lukiča podjetjem v Sloveniji posredovali delavce iz Srbije, nekaj pa tudi iz Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije ter dva delavca iz Ukrajine.

Malo manj kot 400 delavcev

Kot je danes dejal Lukič, so inšpektorji oktobra opravili obsežen nadzor in ugotovili, da sta podjetji k nam skupno napotili 379 delavcev.  Eden večjih naročnikov s 138 najetimi delavci je bila družba Engrotuš, lastnik verige trgovin Tuš.

Kar nekaj delavcev po Lukičevih besedah ni imelo ustrezno urejenega statusa in niso bili zavarovani na Slovaškem, bodisi so delali za Stominus, zaposleni pa so bili v Pertasu. Nekateri so delali s ponarejenimi obrazci A1 (obrazec, s katerim delodajalec pošlje svojega delavca na delo v tujino), kar pomeni, da so tu delali, preden so dobili uradno dovoljenje. “Vsi postopki še niso zaključeni, a so inšpektorji ugotovili kar nekaj kršitev in nepravilnosti. Nepravilnosti in kršitve delovnega časa, počitka, izplačila plače, nižje od minimalne, neizplačilo nadur.”

Februarja je inšpektorat skupaj s finančno upravo izvedel poostren nadzor v Tušu. Odkrili so vrsto nepravilnosti, ki so po Lukičevih besedah tako velike, da presegajo prekrškovna pooblastila inšpektorata. “Več delavcev je opravilo več kot 200 ur na mesec, rekorder pa je v Tušu v Preserjah pri Radomljah opravil 413 ur,” je dejal. Trgovina v Preserjah je sicer odprta 64 ur tedensko oziroma okoli 260 ur mesečno. V Tušu nam na vprašanje, kako se je to lahko zgodilo, niso odgovorili. Neuradno pa je inšpektorat podatke črpal iz evidenc trgovca.

Tuš: Ne gre za delovno razmerje, ampak najemanje storitev

Na N1 smo sume nepravilnosti preverjali že septembra lani. Takrat so nam v Tušu na vprašanje, ali so naročniki podjetja Stominus, odgovorili, da pri podjetju Staminus ne najemajo delavcev. In nadaljevali: “Imamo pa z zunanjim izvajalcem sklenjen dogovor za opravljanje storitve polnjenja polic. To storitev za nas opravlja na več lokacijah po Sloveniji.” Iz današnjih navedb inšpektorata lahko sklepamo, da je ta zunanji izvajalec Stominus.

Na vprašanje, ali so seznanjeni s tem, da naj bi Stominus delavcem plačeval prispevke po slovaških predpisih in ne po slovenskih, niso neposredno odgovorili.

V trgovskem podjetju so po navedbah inšpektorata zavzeli stališče, da ne gre za posredovanje delavcev, temveč za najemanje storitev, ter da storitve ne spremljajo glede na oddelane ure, temveč glede na metre napolnjenih polic. Na inšpektoratu so prepričani, da gre za posredovanje delavcev in ne storitev ter da bi zato tudi odgovorni v Tušu morali odgovarjati za kršitev temeljnih pravic delavcev. “Človek, ki dela dlje časa tako, bo prej ali slej invalidsko upokojen, če ne še kaj hujšega,” je danes dejal Lukič.

V Engrotušu so nam danes nadalje pojasnili, da so dogovor za storitve polnjenja polic medtem že prekinili. Kot pravijo, je bil inšpekcijski nadzor opravljen, vendar še niso prejeli odločbe, “zato vsebine ne moremo komentirati”. Inšpektorat za delo so pozvali, da jim posreduje ugotovitve, ki jih je predstavil v medijih.

Globe in ovadbe

Na inšpektoratu za delo so septembra lani za N1 dejali, da so podjetju Stominus izdali prekrškovno odločbo z izrekom globe dva tisoč evrov zaradi izplačila plač po zakonsko določenem roku in zaradi tega, ker pred začetkom čezmejnega izvajanja storitev subjekt ni opravil prijave pri ZZZS.

Hkrati pa je inšpektorat na policijo podal ovadbo zaradi suma storitve kaznivih dejanj ponarejanja listin ter kršitve temeljnih pravic delavcev. Kot je danes povedal Lukič, so podali ovadbe zoper odgovorne v podjetjih Staminus in Pertas ter odgovorne v Engrotušu (direktor je Dušan Mitič, prokurist Andraž Tuš). Na Policijski upravi Ljubljana so nam že septembra dejali, da v navedeni zadevi poteka predkazenski postopek, več pa zaradi interesa preiskave niso želeli izdati.

Za že izbrisano podjetje Staminus pa je inšpektorat na tožilstvo podal naznanilo suma storitve kaznivega dejanja kršitve temeljnih pravic delavcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.