Odpoklicali dva nadzornika SDH. SDS: Gre za politične čistke

Gospodarstvo 22. Jun 202218:34 1 komentar
SDH
Žiga Živulović jr./BOBO

Državni zbor je na današnji 6. izredni seji na predlog vlade odpoklical, dva člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), Boža Emeršiča in Leona Cizlja. Po mnenju vlade oba dozdajšnja člana nadzornega sveta SDH ne izpolnjujeta več pogojev, ki izhajajo iz zakona o SDH. Njunemu odpoklicu so sicer ostro nasprotovali v opoziciji, kjer pravijo, da gre za politične čistke vlade Roberta Goloba.

Po mnenju vlade člana nadzornega sveta SDH Božo Emeršič in Leon Cizelj ne izpolnjujeta več pogojev iz zakona o SDH. Ta namreč določa, da član nadzornega sveta holdinga ne sme biti v poslovnem razmerju s kapitalsko naložbo države ali z njo povezano družbo. Kot je pojasnila predsednica mandatno-volilne komisije Janja Sluga, je Emeršič 22. aprila 2021 nastopil na položaj direktorja družbe 2TDK.

Cizlju pa vlada očita, da že v času njegovega imenovanja ni izpolnjeval pogojev zakona, ki določa, da mora imeti član nadzornega sveta holdinga najmanj 10 let delovnih izkušenj iz vodenja ali upravljanja gospodarskih družb ter da pri svojem delu dosega dobre in primerljive rezultate. Cizelj, sicer jedrski fizik in vodja oddelka za reaktorsko fiziko na Inštitutu Jožef Štefan, je, ko je bila na oblasti stranka SDS, že zasedal nekatere pomembne funkcije v gospodarstvu. V času prve vlade Janeza Janše je bil v nadzornem svetu Elesa, v času druge Janševe vlade pa je sedel tudi v nadzornem svetu Gen energije.

Ostro nasprotovanje opozicije: gre za brutalno politično kadrovanje

Zaiskrilo se je že na začetku seje, ko bi poslanci in poslanke morali glasovati o razširitvi dnevnega reda seje. Po mnenju poslanca SDS Zvonka Černača pri odločanju o odpoklicu Emeršiča in Cizlja naj ne bi bili  izpolnjeni pogoji o tej zadevi, da bi to točko lahko uvrstili na dnevni red seje. Predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič je očital, da krši poslovnik državnega zbora, saj da je bilo gradivo vlade poslano v državni zbor že prejšnji teden in ne po sklicu seje. “Po vsebini ni nobenih razlogov za uvrščanje teh točk na izredno sejo iz včeraj na danes. V prvih dveh točkah imamo neke stare zadeve, kjer so se postopki vlekli že šest mesecev in ni nobene težave s tem, da se jih obravnava na redni seji. Pri zadnji točki pa so tudi vsebinski razlogi, ki utemeljujejo, da naj bi državni zbor po hitrem postopku od včeraj do danes opravil razrešitev dveh članov nadzornega sveta SDH tako pomanjkljivi, da se pojavlja veliko vprašanje ustreznosti kakršnekoli odločitve v zvezi s tem,” je povedal Černač.

Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je kritiziral delo vlade v zadnjih treh tednih in opozoril, da je vlada v tem času opravila že 54 kadrovskih menjav, kar je več kot zadnje tri vlade skupaj. “Samo tri tedne je bilo treba počakati, da se je svoboda izkazala za nekaj čisto drugega, kot je bilo napovedano. Namesto svobode imamo sezname javnih uslužbencev za odstrel,” je povedal Cigler Kralj in poudaril, da ne vidi utemeljenega razloga za razrešitev Emeršiča in Cizlja.

Najbolj ostri so bili poslanci in poslanke SDS, ki menijo, da sta tako Emeršič in Cizelj odlična strokovnjaka iz področij ter da gre pri njuni zamenjavi zgolj za politične čistke. Anže Logar je izjavil, da vlada pri tem odpoklicu ne upošteva kriterijev strokovnosti in da “ljudi postaja strah za svoje službe”. Karmen Furman pa je rekla, da vladna koalicija ne upošteva svojih predvolilnih obljub in da “gre pri teh odpoklicih za čisti revanšizem”. Poslanec Žan Mahnič je menil, da je odpoklic dveh strokovnjakov popolnoma politična odločitev in se sprašuje, kje vse bo vlada Roberta Goloba še kadrovala.

Državni zbor je na izredni seji tudi sledil sklepom mandatno-volilne komisije in z mesta predsednice sveta Agencije za energijo razrešil Romano Jordan, namesto nje pa imenoval Franca Žlahtiča. Prav tako so za člana sveta Javne agencije za varstvo konkurence imenovali Istoka Prodana in Mirjano Rozman.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje