Oster odziv Tonina na napovedane davčne spremembe

Gospodarstvo 01. Avg 202221:55 > 02. Avg 2022 10:47 28 komentarjev
Borut Živulovič/BOBO

Predsednik NSi Matej Tonin se je na Twitterju ostro odzval na paket sprememb davčne zakonodaje, ki ga je minister za finance Klemen Boštjančič poslal v javno razpravo.

Ministrstvo za finance daje v javno razpravo paket sprememb davčne zakonodaje. Glavna sprememba: splošna dohodninska olajšava, ki trenutno znaša 4.500 evrov, bi se morala prihodnje leto po veljavni zakonodaji, ki jo je marca sprejela vlada Janeza Janše, dvigniti na 5.500 evrov. Zdaj se bo dvignila na 5.000 evrov. Obenem ministrstvo predlaga zvišanje cenzusa za dodatno olajšavo, ki jo po besedah ministra Klemna Boštjančiča koristijo predvsem ranljivi. Ministrstvo znova dviguje tudi davek na dohodke od oddajanja premoženja v najem, in sicer s 15 na 25 odstotkov.

Ministrstvo za finance hiti, da bi lahko še letos sprejelo spremembe davčne zakonodaje in s tem delno razveljavilo po njihovem škodljivo mini davčno reformo Janševe vlade ter uveljavilo nekatere druge – po njihovi oceni nujne – zakonske popravke. V javno razpravo, ki bo trajala do 19. avgusta, pošiljajo spremembe štirih zakonov: zakona o dohodnini, zakona o trošarinah, zakona o davčnem postopku in zakona o finančni upravi.

Boštjančič je dejal, da so spremembe koalicijsko usklajene. Gre pa v tem paketu za po njihovem nujno potrebne popravke zakonodaje, medtem ko obenem že pripravljajo bolj celovito davčno reformo, ki jo želijo v javno razpravo poslati v začetku prihodnjega leta. Ni izključeno, da bi v okviru te reforme ponovno naslovili tudi katerega od zakonov, ki ga želijo spremeniti zdaj, je dejal minister. Pred tem obljublja široko javno razpravo. Še več o napovedanih davčnih spremembah, ki jih je predstavil finančni minister Boštjančič, si lahko preberete tukaj.

Na Twitterju se je že oglasil predsednik NSi Matej Tonin, ki je zapisal, da koalicija Roberta Goloba že uresničuje predvolilne obljube. “Prihaja znižanje plač za vse kljub vse višjim življenjskim stroškom, dodatna obdavčitev nepremičnin”.

Kako novo ekonomsko politiko vidi gospodarstvo, je že jasno, napoved gospodarske rasti za 2023 je enoodstotna, je še zapisal Tonin.

Po njegovi oceni bodo višji davki na najemnine prinesli povišanje najemnin in še več oddajanja na črno. Namesto uvedbe razvojne kapice pa bo vlada, še piše Tonin, očitno še naprej iz Slovenije intenzivno in na vse načine odganjala vse, ki niso povprečni. To ni vizija Slovenije, ki bi ji sledili v NSi, je zaključil Tonin.

Na paket davčnih sprememb se je na Twitterju odzval tudi ekonomist Matej Lahovnik. Zapisal je, da je dvig davkov in odprava zviševanja splošne olajšave ob vse višjih življenjskih stroških in stroških poslovanja nelogičen in škodljiv ukrep.

Da boljše rezultate kot (davčna) šiba daje (davčni) korenček, je v nedavnem intervjuju za N1, ki si ga lahko preberete tukaj, dejal tudi podjetnik Ivo Boscarol. Med drugim je dejal: “Najvišje davčne prihodke lahko vedno pričakujete samo v sistemu, kjer so davki sprejemljive višine za davkoplačevalce, da jih radi plačujejo in ni utaj. Se kdo danes pri prodaji nepremičnine sprašuje, kako bi se izognil davku? Ne, ker je ta le dva odstotka vrednosti nepremičnine. Višja, kot je davčna stopnja, višji je odstotek skrivanja. Zato je sprostitev davčne stopnje na sprejemljivo raven največja garancija za to, da se bo več davkov tudi pobralo. Dvigovanje davkov in uvajanje novih, ki vnašajo negotovost med davkoplačevalce, pa ima nasproten učinek. Davčno okolje mora biti stabilno in predvidljivo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje