Pogoj PCT: kaj pravijo trije uspešni podjetniki

Gospodarstvo 12. Sep 202114:20 > 13. Sep 2021 16:02 10 komentarjev
Samotestiranje
Profimedia

Čeprav testiranje zaposlenih za podjetje predstavlja strošek, prepreči širjenje okužb, pravijo podjetniki. Bo pa morala vlada oziroma ministrstvo odgovoriti na nekatera vprašanja in dati več pojasnil. O izpolnjevanju pogoja PCT v podjetjih smo govorili s tremi podjetniki.

Zadnji vladni odlok določa, da morajo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) od srede izpolnjevati vsi zaposleni in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu.

V tem primeru bo za izpolnjevanje pogoja PCT zadostovalo samotestiranje enkrat tedensko. Sredstva za testiranje mora kriti delodajalec. V primeru neizpolnjevanja pogoja PCT, pa lahko delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami. Vprašanje, ali lahko delodajalec zaposlenega, ki ne izpolnjuje pogoja PCT in se testiranju upira, tudi odpusti, smo naslovili na ministrstvo za zdravje.

Od vlada oziroma ministrstva pričakujejo več pojasnil

Dušan Olaj, direktor podjetja Duol, je za N1 povedal, da jim ne preostane drugega, kot da se organizirajo in ta vladni odlok upoštevajo. Opozarja pa, da je tu kar nekaj velikih dilem, ki se bodo pojavile. Najprej je tu strošek, ki ga mora plačati delodajalec. “Tisti, ki to zmoremo, bomo to plačali. Ne vem, kako bo s tistimi, ki tega ne zmorejo,” pravi.

Bistveno večji pa je po njegovih besedah drug problem. “Povezan je s tem, če delavec tega ne izvaja (samotestiranja op. p.). Kaj storiti v tem primeru? Tukaj se vlada sklicuje na to, da naj delodajalec upošteva potem neke svoje akte o zaposlitvi pogodbe in ostalo.”

Dušan Olaj
Srdjan Živulović/BOBO

Kot pravi, lahko delavca v tem primeru sankcioniraš, v končni meri na primer tudi z odpovedjo delovnega razmerja. “Če kasneje ta vladni odlok pade na ustavnem sodišču, imamo lahko zelo kompleksno situacijo. Mislim, da bo morala vlada ali resorno ministrstvo tukaj bistveno bolj obrazložiti, na kakšen način si to predstavlja,” pravi Olaj.

V njihovem podjetju cepljene ni zahtevano in je izključno volja vsakega posameznika. Je pa cepljenih več kot polovica ljudi, kar je več od povprečja v Sloveniji, dodaja.

Nekatera podjetja so testirala še pred vladnim odlokom

Hubert Kosler, direktor podjetij Yaskawa Slovenija, pravi, da je testiranje velik strošek, da pa to v njihovem podjetju že ves čas počnejo, tudi zaradi lastne varnosti in glede na zakon o varovanju zdravja. Zaposlene so do zdaj testirali vsakih 14 dni, ko pa je kdo zbolel, so testirali še pogosteje.

Hubert Kosler
Žiga Živulović jr. /BOBO

V podjetju je sicer cepljenih med 30 in 40 odstotkov zaposlenih, ljudje pa zaradi širjenja okužb trenutno ponovno zbolevajo. “Ta problem imamo ravnokar,” pravi. Ob tem se po njegovih besedah pojavi vprašanje, ali je večji strošek zaustavitev proizvodnje ali testiranje. Kot dodaja, so januarja in februarja, v največjem navalu, situacijo s testiranjem dobro obvladali. V povprečju je bilo takrat na bolniški do deset ljudi in so dobro funkcionirali.

Aleš Dolenc, direktor podjetja M Sora, pa je povedal, da testiranje za podjetja predstavlja strošek, da pa je bolje, da se testira in s tem prepreči širjenje okužb. “Ko pravijo, da je bilo cepljenje zastonj. Kdor se ni cepil, naj potem sam plača. Tako enostavno ne gre. To so le ljudje, niso številke. Ljudje imajo takšne in drugačne zadržke,” pravi.

Dodaja, da ne gre za “gromozanski strošek”, da pa je to odvisno od dejavnosti. Teste za samotestiranje so sicer v njihovem podjetju že kupili in jih razdelili.

Delodajalske organizacije: Stroške testiranja naj krijejo zaposleni

Ljubljana, 9. septembra – V petih delodajalskih organizacijah menijo, da strošek testiranja zaposlenih na covid-19 ne more bremeniti delodajalcev. Zato so na vlado naslovili predlog za določitev pravnih podlag, na podlagi katerih bodo zaposleni, ki morajo na delovnem mestu izpolnjevati pogoj PCT, stroške testiranja krili sami.

Vladi so predlagali tudi, se poda jasno stališče, da se čas testiranja ne všteva v delovni čas zaposlenih. Določijo naj se še pravne podlage, ki bodo delodajalcem omogočale preverjanje pogoja PCT in ukrepanje, so pred dnevi sporočili s trgovinske, gospodarske in obrtno-podjetniške zbornice in iz združenja delodajalcev ter združenja delodajalcev obrti in podjetnikov. (STA)