Petan prodaja polovico Term Čatež

Gospodarstvo 08. Nov 202216:25 2 komentarja
Bojan Petan
BOBO

Iz družbe Terme Čatež so sporočili, da so bili s strani skupine DZS obveščeni, da je slednja začela s prodajo svojega 45,79-odstotnega deleža v podjetju.

Iz Term Čatež so sporočili, da je družba DZS, ki je v lasti podjetnika Bojana Petana, začela s prodajo svojega 45,79-odstotnega deleža družbe Terme Čatež.

DZS je bil doslej večinski lastnik ene največjih turističnih družb v Sloveniji, poleg DZS so lastniki tudi Kapitalska družba, ki ima 23,79-odstotni delež, Delo prodaja, ki ima 9,15-odstotni delež podjetja in je v posredni Petanovi lasti, Triglav vzajemni skladi, ki imajo 3,99-odstotni delež podjetja ter še nekaj manjšinskih lastnikov.

DZS, večinski lastnik Term Čatež, in družba Terme Čatež sta bili sicer oz. leta 2017 in 2018 zaradi finančnih težav v postopku preventivnega prestrukturiranja. Terme Čatež so skladno s tem postopkom prodale 100-odstotni delež v turističnem podjetju Marina Portorož. Prenos lastništva na slovensko podjetje Luka Lucija v lasti upravljalca alternativnih investicijskih skladov JonatanMars je bil opravljen maja lani, ko so bili izpolnjeni vsi pogodbeni odložni pogoji. DZS, ki temelji na treh stebrih, založniško-medijskem, trgovskem in turističnem, pa je z upniki sklenila petletni dogovor o finančnem prestrukturiranju, ki je po neuradnih podatkih poleg prodaje Marine Portorož predvidel tudi prodajo Hotela Žusterna in igrišča za golf na Mokricah ter likvidacijo podjetja Delo prodaja. V skupini naj bi po tedanjih podatkih ostali založba DZS in čateške toplice.

Za odziv smo se obrnili tudi na Bojana Petana, a se na naše klice ni odzval. Razloga za prodajo v sporočilu za javnost sicer niso navedli, je pa skupina DZS močno zadolžena. Letos so tako denimo začeli s prodajo Hotela Aquapark Žusterna. Poslovnež Roberto Cavallaro, ki ima v istem objektu picerijo, je za Radio Koper poleti potrdil, da se z lastnikom hotela in bazenskega kompleksa pogaja o nakupu.

Spomnimo, pred letom dni so v javnosti zaokrožili posnetki pogovora nekdanjega ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka z Bojanom Petanom, v katerem Vizjak v funkciji gospodarskega ministra v času prve Janševe vlade Petana prepričuje, da je “glupo” z denarjem Term Čatež izvesti odkup lastnih delnic, saj da bi lahko Terme ta denar namenile za investicije. V aferi Vizjak-Petan je med drugim javnost šokirala tudi domačnost pogovora med ministrom in podjetnikom, ki ga je SDS zmeraj prikazovala kot nasprotnika, pogosto Vizjakovo preklinjanje in njegove izjave tipa “veš, da bomo kateremu sodniku tudi jajca strli”.

Več o aferi Vizjak-Petan preberite v prispevku Ali to, da Vizjak Petanu utaje davkov ni svetoval, ministra odreši odgovornosti?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje