SDH ni uspelo, Zupančič ostaja nadzornik Petrola

Gospodarstvo 23. Jan 202305:19 > 12:30 0 komentarjev
Vpliv regulacije cen na poslovanje Petrola
PROFIMEDIA

Slovenski državni holding, ki zastopa državne delničarje s približno tretjinskim deležem v lastniški strukturi Petrola, ostalih delničarjev ni prepričal o menjavi nadzornika Aleksandra Zupančiča. SDH je menjavo zahteval zaradi izgube zaupanja, eden največjih zasebnih delničarjev Dari Južna je predlog označil za nenavaden. Delničarji ga nato niso podprli. Predsednica uprave Nada Drobne Popović je povedala, da je Petrol 6. januarja na državno odvetništvo poslal 106-milijonski zahtevek za povračilo škode zaradi regulacije cen.

Skupščina Petrola, na kateri je prisotnega dve tretjini kapitala, se je začela z neuspešnim poskusom nadzorniške menjave, ki sta jo zahtevala delničarja Slovenski državni holding (SDH) in Republika Slovenija. Želela sta, da bi na skupščini z današnjim dnem odpoklicali člana nadzornega sveta Aleksandra Zupančiča ter za čas do 11. aprila 2025 za novega nadzornika imenovali Roka Ponikvarja, sicer direktorja verige restavracij Slorest.

Najprej so mu očitali nezakonitost, nato izgubo zaupanja

SDH je odstop Zupančiča zahteval že 28. novembra. Razlog je bil v tem, da je Zupančič takrat sedel tudi v vodstvu Elektra Ljubljana (tja je prišel iz kabineta nekdanjega ministra za okolje Andreja Vizjaka). SDH je ocenil, da je to stanje nezakonito zaradi nezdružljivosti teh funkcij.

Sredi decembra je Zupančič nato odstopil kot predsednik uprave Elektra Ljubljane. A predstavnik SDH je danes pojasnil, da holding vztraja pri njegovi menjavi zaradi izgube zaupanja. “Aleksander Zupančič je bil konec novembra pozvan k ureditvi statusa, a je bil odziv odklonilen. SDH od članov nadzornih svetov pričakuje skrb za ohranjanje zakonitosti. Njegovo ravnanje ni bilo skladno s tem. Tako je izgubil zaupanje lastnika, ki tako vztraja pri njegovem odpoklicu in imenovanju nadomestnega člana.”

Vrviščar in Južna v bran Zupančiču: “Petrol potrebuje pravnika”

Borut Vrviščar, predstavnik Petrolovih nadzornikov na skupščini, je dejal, da je nadzorni svet vse odločitve v zadnjih mesecih sprejemal soglasno, da so vsi člani na seje hodili pripravljeni. Dejal je, da je Zupančič delal “dobro, zavzeto, kakovostno, odgovorno”. Kot pravnik se je ukvarjal predvsem z učinki in posledicami državne regulacije cen energentov. “Smatram, da je dober nadzornik in ga naša ekipa trenutno potrebuje,” je sklenil Vrviščar.

V bran Zupančiču je stopil tudi eden največjih zasebnih delničarjev Dari Južna, ki je potezo SDH označil za nenavadno. “SDH se je najprej skliceval na nezakonitost, zdaj na izgubo zaupanja.” Tudi on je poudaril, da je Zupančič pravnik in da je trenutno za Petrol pomembno, da ga ima v sestavi. “Če so izgubili zaupanje do enega nadzornika, vedoč, da se sklepi sprejemajo soglasno, se vprašam, zakaj ne zamenjajo vseh. Jaz bom glasoval proti,” je povedal pred glasovanjem. Sledilo je glasovanje, na katerem predlog državnih delničarjev ni bil sprejet.

Na odvetništvo 106-milijonski zahtevek

Predsednica uprave Nada Drobne Popović je povedala, da je Petrol 6. januarja na slovensko državno odvetništvo poslal 106-milijonski zahtevek za povračilo škode zaradi regulacije cen, na hrvaško državno odvetništvo pa pretekli petek 55,9-milijonski zahtevek.

O vplivu regulacije cen energentov na poslovanje skupine Petrol so delničarji razpravljali že konec decembra, ko je Drobne Popović škodo na vseh trgih, kjer so navzoči, ocenila na 194,1 milijona evrov. Regulacija cen preostalih energentov je skupini povzročila dodatnih 16 milijonov evrov škode, je dodala. Napovedala je, da bo v primeru neodzivnosti državnega odvetništva Petrol sprožil tožbo.

Regulacija cen goriv v Sloveniji in na Hrvaškem se nadaljuje tudi v letu 2023, ob tem se Petrol spoprijema s slabšimi nabavnimi pogoji ter višjimi stroški. Če pomoči države ne bo, uprava letos pričakuje 248,1 milijona evrov škode. To bo vplivalo tudi na investicijsko sposobnost in dinamiko zelenega prehoda skupine Petrol, je opozorila predsednica uprave.

V petek je Petrol objavil prvo oceno poslovanja v lanskem letu. Ta kaže, da so se prihodki skoraj podvojili na rekordnih 9,4 milijarde evrov, namesto načrtovanega 158,3 milijona evrov čistega dobička pa je skupina leto 2022 sklenila z 12,1 milijona evrov izgube.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!