Eksplozija prodaje Petrola, a tudi strm upad dobička

Gospodarstvo 20. Jan 202309:46 7 komentarjev
Dusko Jaramaz/PIXSELL/BOBO

Skupina Petrol je lani ustvarila 9,4 milijarde evrov prihodkov, kar je za 59 odstotkov več od načrtovanih (5,9 milijarde evrov) in zgodovinski rekord družbe. Prodajo so po oceni uprave Nade Drobne Popović poganjale visoke cene, količinsko povečanje prodaje zaradi regulacije pa tudi pripojitev hrvaške družbe Crodux. A dobiček je globoko pod načrtovanim: denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je bil konec leta 95,9 milijona evrov, kar je le tretjina načrtovanega (297,8 milijona evrov).

Poslovanje skupine Petrol je bilo lani povsem drugačno, kot ga je predvidela uprava pod vodstvom Nade Drobne Popović: prodaja precej večja, dobičkonosnost pa manjša.

“Letni poslovni načrt je bil pripravljen ob predpostavki, da se bo rast cen energentov v letu 2022 umirila in da bodo države z različnimi ukrepi spodbujale ekonomsko aktivnost in nivo potrošnje,” pravijo v upravi Petrola. A vojna v Ukrajini je povzročila, da so se te predpostavke izkazale za napačne. Leto 2022 je bilo leto energetske krize in državnih intervencij za blažitev njenih posledic.

“Visoke cene energentov in naraščajoča inflacija so bili povod za vladno regulacijo cen goriv, električne energije in zemeljskega plina na trgih, kjer skupina posluje (samo v Sloveniji je bilo v ta namen sprejetih kar 37 regulativnih predpisov), kar je izrazito vplivalo na poslovanje,” so v Petrolu zapisali v obvestilu na spletni strani Ljubljanske borze.

Dodali so, da so na poslovno uspešnost skupine vplivale razmere na plinskem trgu. Petrol je namreč lastnik Geoplina, ki je zaradi zmanjševanja in naposled ustavitve dobav ruskega Gazproma moral plin kupovati na trgu, kjer pa so bile do novembra cene zelo visoke. Čeprav se je vlada že pripravljala na nacionalizacijo in dokapitalizacijo družbe, je zaradi izboljšanja razmer na borzi podjetje rešil Petrol sam z likvidnostnim posojilom. Konec leta je Gazpromu poslal tudi škodni zahtevek zaradi domnevnega neizpolnjevanja pogodbe.

LJ-SOT-PETROL-POPOVIC-DROBNE-271222.mxf
N1

Rast prodaje, tudi stroškov, upad dobička

V Petrolu pravijo, da je eksplozijo rasti prodaje – ta je z 9,4 milijarde močno presegla načrtovanih 5,9 milijarde evrov – tako pri nas kot na Hrvaškem pospeševala tudi vladna regulacija cen goriv. Ker so bile cene pri nas in na Hrvaškem nižje kot v sosednjih državah, so opažali večjo prodajo tranzitnim potnikom in na obmejnih črpalkah. “Skupina Petrol je v letu 2022 prodala 4,2 milijona ton goriv in derivatov, kar je 13 odstotkov več, kot je bilo načrtovano.”

Stroški so za šest odstotkov presegli načrtovane in so znašali 477,7 milijona evrov. Glavnina rasti je po navedbah podjetja vezana na povečane stroške logistike.

Medtem se dobičkonosnost prodaje zaradi visokih nabavnih cen energentov in vpliva regulacije pogonskih goriv ni odrazila v dobičku. Za leto 2022 je skupina načrtovala denarni tok iz poslovanja (EBITDA) v višini 297,8 milijona evrov, po zdajšni oceni uprave je bil konec leta 95,9 milijona evrov, torej le 32 odstotkov načrtovanega. Regulacija naj bi podjetju lani odnesla 180 milijonov evrov. Za primerjavo, v letu 2021 so prihodki Petrola znašali malo manj kot pet milijard evrov, EBITDA pa 238 milijonov evrov.

Pod črto naj bi tako Petrol namesto načrtovanega čistega dobička v višini 158,3 milijona evrov v lanskem letu pridelal 12,1 milijona evrov izgube. Ocenjeni podatki pa ne vključujejo zahtevkov za povračilo škode, ki so jih v podjetju naslovili na slovensko in hrvaško vlado (106 oziroma 52,1 milijona evrov). V Petrolu pravijo še, da so naložbe zmanjšali s 100 na 60 milijonov evrov.

V podjetju sicer pravijo, da redno izpolnjujejo finančne obveznosti.

Uprava ostreje proti državi

Nadzorni svet Petrola, ki ga vodi Janez Žlak (ta je v prejšnji vladi Janeza Janše vodil Slovenski državni holding), se je z rezultati seznanil včeraj in delo Petrolove uprave ocenil kot “uspešno in strokovno” .

“Uprava je uspešno upravljala poslovna in likvidnostna tveganja, izvajala ključne razvojne projekte družbe, s celovito energetsko ponudbo in učinkovitim prilagajanjem zaostrenim poslovnim razmeram pa v maksimalni možni meri blažila posledice negativnih gibanj na energetskem trgu, z učinkovitim nabavnim procesom zagotavljala stabilno in zanesljivo oskrbo z gorivi in energenti ter celovito podporo svojim strankam,” je ocenil nadzorni svet.

Dodajmo pa, da nezadovoljni ostajajo delničarji, ki so prvič glasneje spregovorili na pobožični izredni skupščini družbe. Darij Južna je izredno nezadovoljen, ker slovenska in hrvaška država Petrolu ne povrneta škode zaradi regulacije cen goriv. Ta mesec je podjetje pristojnim organom poslalo nov zahtevek za povračilo škode, če ne bo odziva, Drobne Popović napoveduje tožbo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje