Stanovanjska jamstvena shema: “Do danes še nihče po tem zakonu ni dobil kredita”

Stanovanjski bloki, najemna stanovanja
BOBO

Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade je po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča napisan tako slabo, da je neizvedljiv. "Do danes še niti en prebivalec Slovenije po tem zakonu ni dobil kredita," je povedal danes v državnem zboru. Namesto tega na ministrstvu pripravljajo stanovanjsko shemo, ki jo bodo predstavili v kratkem.

Zakon o stanovanjski jamstveni shemi za mlade, ki ga je državni zbor sprejel letos spomladi pred aprilskimi volitvami, določa jamstva države mladim do 38 let in mladim družinam ob prvem reševanju stanovanjske problematike. Posojila s tem jamstvom od 5. novembra nudijo banke, ki so se odzvale na julija objavljeno povabilo SID banke k oddaji ponudb za dodelitev jamstvene kvote.

Od skupaj 300 milijonov evrov predvidene letne vsote so razdelili 28 milijonov državne jamstvene kvote. “Izplen je nikakršen,” je danes v DZ dejal minister za finance Klemen Boštjančič. Na podlagi zakona ni bilo podeljeno še niti eno posojilo, za 300-milijonsko letno kvoto pa so izkazale zanimanje le tri banke in ena hranilnica v skupni višini 28 milijonov evrov, je dodal.

Kakšne spodbude za mlade predvideva vlada?

O izvajanju zakona je finančnega ministra vprašal Andrej Hoivik. “Kakšno je stališče vašega ministrstva glede modela državnih pomoči pri nakupu lastnih stanovanj za mlade,” je zanimalo poslanca SDS, ki je vprašal še, ali vlada predvideva še kakšne spodbude za mlade pri prvem reševanju stanovanjske problematike.

Boštjančič je odgovoril, da so banke sicer poročale o večjem povpraševanju po teh posojilih s strani potencialnih posojilojemalcev, a je bilo to po njegovem mnenju predvsem posledica medijskih objav o novem zakonu. “Splošna ugotovitev je, da je bil zakon o jamstveni shemi za mlade kljub številnim pripombam in opozorilom ministrstva za finance sprejet tik pred volitvami izključno s političnim motivom in zavajanjem volivcev,” je poudaril.

Klemen Boštjančič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Da jamstvena shema ni zaživela, je po njegovem mnenju krivo predvsem dejstvo, da posojilojemalec, ki mu banka lahko odobri zaprošeni znesek posojila po redni ponudbi, pravzaprav ni upravičen do posojila z jamstvom. Drug pomemben razlog je, da zakon zahteva 20 odstotkov lastne udeležbe, pri čemer taki posojilojemalci sploh nimajo dovolj lastnih sredstev, je dodal.

Zakon je po njegovih besedah tako slab, da se ga niti ne izplača popravljati. Bodo pa skupaj z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili stanovanjsko shemo, o kateri je v DZ govoril že pred meseci in naj bi pospešila gradnjo stanovanj. Predstavili jo bodo v nekaj tednih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.