Počivalšek o podražitvi pogonskih goriv: Po potrebi bomo ukrepali

Gospodarstvo 04. Maj 202210:31 > 10:36 2 komentarja
Zdravko Počivalšek
PROFIMEDIA

Vlada bo po napovedih ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška preverila zadnje dogajanje na trgu pogonskih goriv in po potrebi ukrepala. Ob tem je odločitev vlade, da ne regulira več cen pogonskega goriva, utemeljil s stabilizacijo trga, tako v smislu količin kot cen.

“Cene goriv smo omejili zaradi nestabilnosti na trgu,” je ob robu podpisa pisma o nameri za vzpostavitev Gospodarskega logističnega središča Feniks v Posavju povedal Zdravko Počivalšek. Razmere so se od tedaj stabilizirale tako v smislu količin kot tudi cen. “Bomo pa preverili vse, kar se dogaja na trgu, in po potrebi ukrepali,” je zagotovil.

Komentiral je tudi torkovo izjavo najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da trg v Sloveniji ne deluje in da je čas za pametno regulacijo. Kot je izpostavil, imamo v Sloveniji tri ponudnike, nimamo duopolnega sistema, predvsem pa je po njegovih besedah treba pogledati analizo prodaje posameznih goriv, ne samo števila trgovcev.

Gospodarski minister je dodal, da je bila Slovenija edina država v Evropi, ki je imela regulirane cene. “V preteklem obdobju smo sprostili marže, to, kar se dogaja sedaj na cenovnem področju, pa se dogaja zaradi rasti cene osnovne surovine, ki predstavlja med 40 in 50 odstotkov cene goriva,” je pojasnil.

Če trg ne deluje, imamo po ministrovih besedah agencijo za varstvo konkurence, ki ima dolžnost, da zadeve nadzira in ukrepa.

Napovedi avtoprevoznikov, da bodo v luči rekordnih cen goriva podražili storitve, Počivalšek ni želel komentirati. “Dejstvo pa je, da avtoprevozniki nimajo teh cen, ampak imajo posebne pogodbe s trgovci, pri katerih se oskrbujejo. Vsak mora nositi odgovornost za to, kar ima,” je sklenil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje