Počivalšek: Večina branže zadovoljna z interventnim zakonom

Gospodarstvo 18. Jun 202114:37 > 18:32
Zdravko Počivalšek
Žiga Živulovič jr./BOBO

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je odgovoril na kritike interventnega zakona za turizem. "Vem, da je večina branže zadovoljna," se je odzval in navedel, da so za turizem v času koronavirusa zaenkrat izplačali 705 milijonov evrov. Več organizacij iz turističnega sektorja je sicer že pozvalo k dopolnitvi zakona.

Gospodarskega ministra Zdravka Počivalška so očitki nekaterih deležnikov iz turizma na predlog interventnega zakona za turizem, ki ga je v četrtek potrdila vlada, razočarali. “Razočaran sem nad nezadovoljstvom, ki ga širijo nekateri v panogi. Vem, da je večina branže zadovoljna,” se je odzval ob robu današnjega obiska na Brežiškem.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo je sicer ocenil, da je treba biti ob očitkih, da zakon ne vključuje ključnih ukrepov za obstanek prizadetih podjetij oz. povračila nadomestil za čakanje in enkratnega dodatka za gostinstvo in turizem, pošten, saj je vlada z osmimi protikoronskimi paketi sprejela ukrepe, s katerimi so slovenskemu gospodarstvu omogočili skoraj šest milijard evrov nadomestil.

Za turizem do sedaj 705 milijonov evrov

Od tega je bilo do zdaj realiziranih tri milijarde, konkretno za turistično panogo, ki je bila z epidemijo prva in najbolj prizadeta, pa so do zdaj izplačali 705 milijonov evrov. Navedel je ukrepe, kot so čakanje na delo, univerzalni temeljni dohodek, delno povračilo fiksnih stroškov in nadomestilo za karanteno.

Navedel je tudi dozdajšnje ukrepe pomoči podjetjem in opozoril, da vsi veljajo še do konca junija. Ker so se v zadnjem zakonu dogovorili za novih 243 milijonov evrov, bo turizem po njegovih besedah dobil skupaj skoraj milijardo evrov, “zato moram povedati, da sem razočaran nad nezadovoljstvom, ki ga širijo nekateri”.

O letošnji turistični sezoni je dejal, da sam sezone ne more napovedovati. Če pa bodo naredili vse, “da bomo imeli še naprej odgovoren odnos do zdravja”, potem je prepričan, da bodo drugo polovico leta “oddelali bolje” kot lani. “Pogoj za to, da lahko napovedujemo boljšo prihodnost ne samo za turizem, ampak za celotno slovensko gospodarstvo, je, da smo do zdravja odgovorni, da se v čim večjem številu cepimo ter zagotovimo normalno in zdravo poslovanje industriji in pa tudi bivanje gostom v slovenskih turističnih kapacitetah,” je še dejal Počivalšek.

Prihodki upadli za več kot 80 odstotkov

Civilna iniciativa turističnih vodnikov Slovenije je še ena v vrsti organizacij, ki poziva k dopolnitvi v četrtek na vladi sprejetega interventnega zakona za pomoč turizmu. “Verjamemo, da se vlada po svojih najboljših močeh trudi pomagati gospodarstvu. Žal nas interventni zakon za pomoč turizmu ne naslavlja,” so zapisali.

Turistični vodniki so svoje poslovne načrte oblikovali “na obljubah in napovedih v zvezi z težko pričakovanim interventnim zakonom za turizem”, so zapisali v pismu, ki so ga naslovili na gospodarsko ministrstvo. Opozorili so, da se kadri preusmerjajo v druge dejavnosti, več jih je pristalo tudi na zavodu za zaposlovanje. “Manevrskega prostora, ko bi si tisti, ki smo uspeli ohraniti svoje dejavnosti do danes, lahko pomagali z lastnimi sredstvi, ni več,” so opozorili.

V civilni iniciativi so moči združili Združenje turističnih vodnikov Slovenije in Klub profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije. Kot so poudarili, so jim prihodki zaradi pandemije covida-19, ki je močno prizadel globalni in slovenski turizem, upadli za več kot 80 odstotkov. “Brez turističnih vodnikov kakovostnega turizma ni in ne more biti. Zaupamo, da se vlada tega zaveda,” so dodali.

Zavzeli so se za nadomestilo čakanja na delo do 1. maja 2022, ko se pričakuje normalen zagon turizma na globalni ravni, ter nadomestilo mesečnega temeljnega dohodka za enoosebne d.o.o. in samozaposlene samostojne podjetnike do istega datuma. Po njihovem je nujna tudi enkratna finančna pomoč vsem turističnim vodnikom in manjšim turističnim agencijam, katerim so se nakopičili stroški, vezani na prepoved opravljanja dejavnosti.