Podjetje Severni tok 2 v kratkem v stečaj

Gospodarstvo 25. Mar 202212:03 0 komentarjev
Severni tok 2
PROFIMEDIA

Podjetje Severni tok 2 naj bi šlo v kratkem v stečaj. Nemčija je projekt ustavila po tem, ko je Vladimir Putin nekaj dni pred začetkom invazije na Ukrajino priznal neodvisnost separatističnih republik Doneck in Lugansk.

Podjetje Severni tok 2, zadolženo za istoimenski plinovod med Rusijo in Nemčijo, bo v kratkem sprožilo postopek stečaja, je za nemški časnik Stuttgarter Zeitung dejal vodja družbe Matthias Warnig. Tik pred ruskim napadom na Ukrajino je Nemčija projekt ustavila, ZDA so proti družbi in vodilnim uvedle sankcije, družba je nato odpustila vse zaposlene.

Podjetje Severni tok 2 bo v prihodnjih dneh na sodišču v Zugu v Švici, kjer ima sedež, vložilo predlog za stečaj, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass in ameriškega medija Bloomberg za omenjeni časnik dejal Warnig.

Nemški kancler Olaf Scholz je 22. februarja naznanil, da Nemčija v odgovor na rusko priznanje separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine začasno ustavlja projekt plinovoda Severni tok 2. Scholz je zaprosil za začasno ustavitev postopka za pridobitev dovoljenja za plinovod s strani nemškega regulatorja.

Ukrajina in ZDA so potezo pozdravile in ameriški predsednik Joe Biden je naslednji dan naročil uvedbo sankcij proti upravljavcu Severnega toka 2 in njegovim vodilnim uslužbencem. Podjetje, ki je v lasti ruske državne plinske družbe Gazprom, je nato v začetku marca odpustilo vseh svojih 140 zaposlenih in napovedalo sprožitev insolvenčnega postopka.

Rusija plin v Evropo prek drugih plinovodov, tudi prek ukrajinskega ozemlja, še vedno dobavlja. Je pa Putin napovedal, da bodo plačila za plin sprejemali le še v rubljih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!