Položnica za ogrevanje: 183 evrov za 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje

Gospodarstvo 17. Nov 202112:40 > 13:58 2 komentarja
Položnica za ogrevanje
N1

Jeseniške odjemalce, ki se ogrevajo na daljinsko toploto, jezijo visoke položnice za oktober. Pogodbenik občine Enos OTE je ceno toplote dvignil za 70 odstotkov, po besedah direktorja Roberta Pajka so razlog velika zvišanja nabavnih cen zemeljskega plina in emisijskih kuponov. Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec pravi, da bodo pri jeseniškem distributerju preverili, kaj se dogaja.

Bralec je prejel položnico za 183 evrov za ogrevanje 70 kvadratnih metrov velikega stanovanja na Jesenicah. “Specifikacije položnice za lanski oktober sicer nisem shranil, a končni znesek je dvakrat višji kot takrat,” pravi.

Še ena odjemalka istega ponudnika bo za 55 kvadratnih metrov veliko stanovanje plačala 255 evrov. Po družbenih omrežjih je mogoče najti več podobnih objav odjemalcev, ki so jih višje cene presenetile.

“Enormni dvigi” cen toplote

Podjetje Enos OTE, ki ima z jeseniško občino pogodbo o distribuciji toplote in oskrbuje 4.200 odjemalcev, toploto kupuje od svojega lastnika, podjetja Enos. Lastnika tega sta prek verige podjetij po podatkih Ajpesovega registra dejanskih lastnikov Iztok Kremser in Marko Mulej.

Direktor Enos OTE Robert Pajk pravi, da je razlog za dvig cen v “enormnih dvigih” cen toplote, ki so posledica podražitev zemeljskega plina in emisijskih kuponov.

Njihov dobavitelj toplote Enos (ki je, kot rečeno, tudi njihov lastnik) namreč plin uporablja kot primarni energent za proizvodnjo toplote za ogrevanje in sanitarno toplo vodo. In plin se, kot smo že poročali, v zadnjih mesecih skokovito draži zaradi povečanega povpraševanja in težav z dobavami iz Rusije.

Stare cene niso bile več poslovno vzdržne

Cena toplote, ki predstavlja glavnino zneska na položnici, se je tako samo oktobra dvignila s 87 na 145 evrov z DDV. V zadnjem letu se je podvojila. Kot pojasni direktor Robert Pajk, so vse leto toploto plačevali po višji ceni, kot so jo zaračunavali končnim odjemalcem. Zdaj pa zaradi visokih podražitev to ni več poslovno vzdržno, zato so dvignili končne cene. 

Pri tem naj poudarimo, da cene toplote v sistemu daljinskega ogrevanja regulira Agencija za energijo, ki je očitno podražitev ocenila za upravičeno.

Pajk med drugim poudari, da fiksnega dela cene niso spreminjali že 20 let.

Tina Kosec/Bobo

V podjetju Enos OTE pravijo, da je za podražitev toplote, ki jo kupujejo od svojega lastnika, podjetja Enos, kriv skokovit cen plina na svetovnih trgih.

Vprašanja za proizvajalca, distributerja in občino

Podjetje Enos, ki za Enos OTE proizvaja toploto, smo vprašali, ali je imelo letni zakup plina, in če ga je imelo, kdaj se je iztekel, oziroma če ga ni imelo, ali je bila to slaba poslovna odločitev, ki jo prenašajo na jeseniške odjemalce.

Kot je včeraj v državnem zboru dejal predsednik vlade Janez Janša, gre namreč ob skokovitih rasteh plina na svetovnih trgih pričakovati, da se bodo cene dvignile, a to pričakujejo z novim letom, ko se večini odjemalcev iztečejo letne pogodbe. Višino nove bodo sklepali po trenutnih borznih cenah, ki so trikrat ali štirikrat višje kot konec lanskega leta.

Jeseniškim odjemalcem pa se to dogaja že zdaj.

Odgovor podjetja Enos še čakamo.

Malo možnosti za menjavo

V podjetju Enos OTE ob tem ne pričakujejo, da bi se stanje umirilo pred pomladjo. Odjemalcem v dopisu na spletni strani svetujejo varčevanje s toploto. “Znižanje ogrevanja v stanovanju za eno stopinjo Celzija predstavlja pri porabi toplote pet odstotkov prihranka,” so zapisali v obvestilu.

Kaj drugega jim niti ne preostane, pravijo odjemalci, večinoma prebivalci v jeseniških blokih. Imajo namreč zelo omejene možnosti za menjavo dobavitelja oziroma spremembo načina ogrevanja. V sistemsko obratovalnih navodilih namreč piše, da imajo 90-dnevni odpovedni rok, prekinitev pogodbe pa ni mogoča, če se za to odloči le en odjemalec v skupnem odjemu.

Minister: Preverili bomo, kaj se dogaja

Premier Janez Janša je včeraj v državnem zboru odgovarjal na očitke opozicije, da vlada zamuja z ukrepi za blaženje naraščajočih stroškov ogrevanja, a da za zdaj v Sloveniji ni vidnih podražitev ogrevanja za gospodinjstva, pričakuje pa, da se bodo te pokazale z novim letom, ko večinoma potečejo letne pogodbe med dobavitelji in odjemalci. Izjava v spodnjem videu.

O jeseniškem primeru smo vprašali ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, ki z njim prej ni bil seznanjen. Pove, da so na ministrstvu bili v stiku z distributerji in da se zavedajo, da bodo podražitve zemeljskega plina, ki ga uvažamo, v določeni meri občutila tudi naša gospodinjstva. Napovedal je, da bodo stopili v stik z jeseniškim distributerjem in preverili, kaj se dogaja.

Nižanje davščin bi ogrozilo zeleni prehod

Država bi lahko, kot je minister ponovil že večkrat v zadnjih tednih, znižala davke ali omrežnino, pri čemer pa ne Evropska komisija ne Slovenija po njegovih navedbah nista naklonjeni hitrim posegom, saj so te davščine pomemben vir za tako imenovani zeleni prehod. “Če bi država zdaj zmanjšala te davščine, nas bo to v prihodnjih letih dvojno udarilo po denarnici.”

Kot smo že pisali, bo država uvedla energetske bone za prejemnike socialnih pomoči. Teh je v vsej državi približno 66 tisoč. Premier Janez Janša je včeraj v DZ dejal, da sta višina in datum uvedbe, ki je v pristojnosti ministrstva za delo, odvisna od sprejema proračuna. Vlada namreč čaka na zeleno luč poslancev za dvig izdatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje