Pomanjkanje čipov oklestilo četrtletno poslovanje Volkswagna

Gospodarstvo 28. Okt 202113:46 0 komentarjev
pomanjkanje čipov, volkswagen
Matthias Rietschel/REUTERS

Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je v tretjem četrtletju zabeležil 2,8 milijarde evrov dobička iz poslovanja pred enkratnimi dogodki, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Pri tem so blagovne znamke skupine na splošno utrpele izgubo iz poslovanja, predvsem na račun pomanjkanja čipov.

V avtomobilskem koncernu so morali zaradi pomanjkanja čipov večkrat prekiniti proizvodnjo v nekaterih tovarnah. Dobava vozil se je med julijem in septembrom v primerjavi s prejšnjim letom zmanjšala za 24 odstotkov, medtem ko povpraševanja na ključnem kitajskem trgu “ni bilo mogoče zadovoljiti,” so danes sporočili iz Volkswagna.

Slabi rezultati poslovanja so pokazali, da mora največji nemški proizvajalec avtomobilov “zdaj sistematično nadaljevati z izboljševanjem produktivnosti v proizvodnem sektorju,” ki vključuje Volkswagen, Seat in Škodo, je dejal predsednik uprave družbe Volkswagen Herbert Diess.

Po težkem četrtletju bo prodaja v letu 2021 “v skladu” s prodajo v prejšnjem letu, so navedli v skupini, kjer so pred tem sicer pričakovali, da se bo povečala.

Zaradi razmeroma uspešne prve polovice leta je dobiček iz poslovanja skupine v prvih devetih mesecih leta še naprej presegal leto 2020 in je znašal 14,2 milijarde evrov, medtem ko je lani znašal 2,4 milijarde evrov, je še poročala francoska tiskovna agencija AFP.