Pomembna novost v hrvaških trgovinah: do konca meseca cene tudi v evrih

Gospodarstvo 17. Jul 202210:23 > 10:25
Konzum
Srdjan Živulović/BOBO

Trgovska veriga Konzum na Hrvaškem je začela postopek dvojnega prikazovanja cen izdelkov in storitev v svojih trgovinah. Vse etikete s cenami v več kot 600 trgovinah v državi bodo zamenjali do konca julija, so ta teden sporočili iz trgovske verige. Cene bodo tako prikazovali v kunah in evrih že pred 5. septembrom, ko bo to obvezno za vse trgovce.

Vsi izdelki v Konzumu bodo imeli zapisano ceno v kunah in evrih ter fiksni menjalni tečaj, ki znaša 7,53450 kune za evro.

“Pravočasno smo začeli priprave, naši zaposleni pa lahko nadaljujejo vse faze izvedbe teh zgodovinskih sprememb, da bodo pomagali našim kupcem, da se čim lažje prilagodijo prehodu na novo valuto,” je sporočil predsednik Konzumove uprave Zoran Mitreski.

Hrvaška bo evro uvedla 1. januarja 2023. Celoten postopek uvedbe evra bo potekal v treh fazah.

Prva faza bo prikazovanje dvojnih cen in fiksnega menjalnega tečaja. Druga faza se bo začela 1. januarja 2023 z uvedbo evra, kupci pa bodo storitve in izdelke do 14. januarja lahko plačevali tudi v kunah. Tretja faza se bo začela 15. januarja 2023, ko bo evro postala edina uradna plačilna valuta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.