Na več bencinskih črpalkah zmanjkalo goriva, nekatere celo začasno zaprli

Gospodarstvo 19. Jun 202211:15 > 20:03 19 komentarjev
Petrol v Celju
N1

Več voznikov se je ta konec tedna zaman odpravilo po gorivo na bencinske servise. Iz Celja, Rogatca, Ivančne Gorice, Šenčurja in drugih krajev so poročali, da je zmanjkalo dizelskega goriva, ponekod tudi bencina. Povpraševanje močno presega dolgoletno dnevno povprečje, pravijo v družbi Petrol. Dobavo so že povečali, a ima ta zaradi zastojev na cestah zamude. Na bencinskih servisih MOL zjutraj še niso imeli težav s pomanjkanjem goriva, je pa do popoldneva goriva zmanjkalo na nekaterih črpalkah, na katere so se preusmerili kupci, ki goriva niso dobili drugje.

Ob pričakovanju torkove podražitve goriv so se številni že konec tedna odpravili na bencinske servise. Na nekaterih je tako zmanjkovalo dizelskega goriva, ponekod tudi bencina.

“Od Celja do Rogatca dizla ni mogoče dobiti, zmanjkuje tudi bencina,” nam je sporočil bralec. “Vsak dan se vozim v službo v Ljubljano, tudi med vikendom, iskanje goriva pa mi že predstavlja problem,” pa je zapisal drugi bralec. Da zmanjkuje goriva, sporočajo tudi iz Vojnika, Ivančne Gorice, Šenčurja, Podčetrtka, Zreč … Številni se o bencinskih črpalkah, na katerih je goriva že zmanjkalo, obveščajo tudi v skupinah na Facebooku.

V soboto pozno popoldne je bencina zmanjkalo tudi na bencinski črpalki OMV pri Supernovi v Mariboru, bralec iz Posočja pa je sporočil, da imajo težave z dobavo vse bencinske črpalke v regiji. V Tolminu je bila dva dni bencinska črpalka celo zaprta, večina dostav goriva pa je romala v Bovec.

OMV Maribor OMV Maribor
N1
Petrol v Celju Petrol v Celju
N1
Petrol v Celju Petrol v Celju
N1
Petrol v Celju Petrol v Celju
N1

Dobava goriva zamuja tudi zaradi gneče in zastojev na cestah

Petrol na svojih prodajnih mestih po Sloveniji zaznava povečano povpraševanje, ki močno presega dolgoletno dnevno povprečje. Zato na določenih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge. Zaradi povečane prodaje so na teh bencinskih servisih že povečali dobavo goriva, trudijo se ustrezno oskrbeti vsa prodajna mesta, so nam pojasnili v podjetju.

“Zaradi povečanega prometa in občasnih zastojev na slovenskih cestah ima tudi dobava goriva na nekaterih prodajnih mestih zamude. Prav tako pa smo omejeni z dovoljenimi časovnimi okni voznikov avtocistern. Družba Petrol ima na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč,” so dodali.

Tudi na bencinskih servisih OMV prihaja do pomanjkanja goriva. “Zaradi izredno povečanega povpraševanja po pogonskih gorivih v zadnjih treh dneh, teh na naših posameznih prodajnih mestih po državi ni več na zalogi, saj kot posledica navedene situacije ne zmoremo pripeljati zadostnih količin goriva iz naših skladišč na prodajna mesta,” so nam pojasnili v družbi OMV. Večje povpraševanje pripisujejo napovedi vlade, da se bodo cene pogonskih goriv v torek bistveno zvišale, da so cene nižje kot v sosednjih državah ter povečanemu turističnemu in tovornemu tranzitu. Trudijo se zagotoviti čim hitrejšo oskrbo, informacije o situaciji pa objavljajo na svoji spletni strani.

Na bencinskih servisih MOL zjutraj še niso imeli težav s pomanjkanjem goriva, je pa do popoldneva goriva zmanjkalo na črpalkah v Rogaški Slatini, Kidričevem in Otiškem Vrhu. Za zdaj gorivo zmanjkuje predvsem na servisih, ki so v bližini drugih ponudnikov, pri katerih je goriva že zmanjkalo. Dobave goriva potekajo nemoteno, so v podjetju pojasnili za N1.

Preverite, kakšne so cene goriva v sosednjih državah.

Prihodnji teden pričakovati podražitve

Pričakovati je, da se bodo s torkom goriva podražila. Marže na bencinskih servisih zunaj avtocest bodo od takrat regulirane, na avtocestah pa bodo sproščene. Delna regulacija bo v veljavi eno leto, je odločila vlada.

Sprejeta uredba določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine. Vlada je omejila višino marže trgovcev na 0,0591 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0607 evra za liter 95-oktanskega bencina. Po 17. avgustu pa za dizel 0,0983 evra na liter in za 95-oktanski bencin 0,0994 evra na liter. Premier Robert Golob je dodal, da želijo z ukrepi razbremeniti tiste ciljne skupine, ki so zaradi draginje najbolj na udaru.

Če bi nova ureditev veljala že ta torek, bi liter dizla stal 1,8 evra, liter 95-oktanskega bencina pa dobrih 1,7 evra. Trenutno liter 95-oktanskega bencina stane 1,560 evra, liter dizelskega goriva pa 1,668 evra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje