Policija opozarja: kolesarjenje v železniškem podhodu je prepovedano

Slovenija 18. Jun 202221:27 1 komentar
Železniški podhod Ljubljana
Denis Sadiković/N1

V zadnjem mesecu so policisti po državi podrobneje preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometna pravila. V akciji so pri kolesarjih zaznali 1.985 kršitev, vendar so v 1.580 primerih izrekli samo opozorilo. Bralec se je na nas obrnil z informacijami, da policija ustavlja tudi kolesarje, ki se vozijo skozi podhod pod ljubljansko železniško postajo.

Od polovice maja je na slovenskih cestah potekala nacionalna akcija za večjo varnost kolesarjev, v kateri so policisti poostreno nadzirali upoštevanje prometnih pravil. Policija je ustavljala tudi kolesarje v podhodu pod železniško postajo, nam je povedal bralec in dodal, da jasnih označb o prepovedi kolesarjenja ni nikjer.

Kot so nam sporočili z ljubljanske policije, vožnja kolesarjev v železniškem podhodu ni dovoljena. “Območje podhoda ni označeno kot ‘območje skupnega prometnega prostora’, ali območje ‘umirjenega prometa’, ali kot ‘območje za pešce’, na katerem je vožnja s kolesi dovoljena,” so pojasnili na policiji.

Sicer že do podhoda kolesarji ne morejo priti drugače, kot da prečkajo površino za pešce, opozarjajo policisti. Dostop do podhoda je večinoma urejen po stopnicah in z dvigali. Na policiji menijo, da že zasnova vhodov kolesarje opozori, da v podhod ne smejo. Vendar je na dohodu z Železne ceste poleg stopnic tudi klančina, ki bi jo marsikdo lahko imel za kolesarski dostop. Policisti poudarjajo, da je klančina namenjena samo invalidom.

Po mnenju policije je prepoved kolesarjenja v podhodu dovolj jasno označena. “Iz Vilharjeve ulice je ob dovozni poti postavljen prometni znak ‘prepovedano za vsa vozila’. Enak znak je postavljen tudi pri glavnem vhodu s Trga OF,” prometno ureditev pojasnjujejo na ljubljanski policijski upravi.

Kljub poostrenemu nadzoru pa policisti v podhodu globe kolesarjem letos še niso izrekli. Pojasnjujejo pa, da znaša globa, če bi policist ugotovil, da je kolesar peljal mimo prometnega znaka, ki prepoveduje vožnjo, 160 evrov. Če pa bi se v podhod pripeljal s strani, kjer ni postavljenega prometnega znaka, bi kolesar plačal 40 evrov kazni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje