Prazne obljube direktorja Mode Mi&Lan? Šivilje še vedno brez plače in regresa

Gospodarstvo 28. Apr 202318:09 4 komentarji
milan mörec, šivilje, moda mi&lan
Jan Gregorc/N1

Le nekaj ur po tem, ko je inšpektorat za delo v sredo tudi uradno predstavil kazensko ovadbo zaradi ponavljajočega se kršenja delavskih pravic šivilj in ostalih delavcev v goričanskem podjetju Modi Mi&Lan, je pred kamere stopil tudi direktor in lastnik podjetja Milan Mörec. Obljubil je, da bo marčevsko plačo skupaj z lanskim regresom zaposlenim najverjetneje izplačal še ta teden, vendar računi zaposlenih še naprej ostajajo prazni.

Že teden dni poročamo o ponavljajočih se kršitvah delavskih pravic v podjetju Moda Mi&Lan, ki ga je na pogorišču nekdanje Mure v občini Gornji Petrovci na Goričkem ustvaril lastnik in direktor Milan Mörec. Inšpektorat je tem tekstilnem podjetju v zadnjih 11 letih opravil več kot 30 nadzorov, do zdaj ugotovil že več kot 40 kršitev delavskih pravic, v tem tednu pa je zoper odgovorne v Modi Mi&Lan vendarle padla še kazenska ovadba.

“Ko imaš opravka z rednim neizplačilom plač, lahko kot inšpektorat ‘štancaš’ globe. Ko pa gre že za poslovni model delovanja, za odnos, ki vodi v te posledice, takrat pa se poseže tudi po ovadbi. Sploh ko je žrtev, ki čutijo posledice, več,” je na vprašanje, zakaj so se na inšpektoratu za delo za ovadbo odločili šele zdaj, odgovoril v. d. glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić.

Le nekaj ur po tem, ko je inšpektorat za delo v sredo kazensko ovadbo predstavil, je pred kamere vendarle stopil tudi direktor Milan Mörec. V kar dobrih treh tednih, kolikor smo na N1 pripravljali zgodbo o goričanskih šiviljah, namreč ni uspel odgovoriti na naša vprašanja. Resda je bil sprva bolniško odsoten, a v službo se je vrnil že teden dni pred objavo našega prvega članka minulo soboto.

“Jaz ne morem nič, če hoče Modo Mi&Lan nekdo uničiti”

Milan Mörec je sicer stari maček slovenske tekstilne industrije, bil je dolgoletni tehnični direktor soboške Mure, pred njenim stečajem celo član uprave. Po stečaju je bil direktor družbe Mura in partnerji, kratek čas tudi direktor Aha Mure. Kako je komentiral ponavljajoče se kršitve v Modi Mi&Lan – med drugim gre tudi za zamude pri izplačilu prispevkov in nadomestil za malico ter prevoz, onemogočanje koriščenja nadur in dopusta – zaradi katerih je inšpektorat za delo podal kazensko ovadbo, si poglejte v spodnjem videu.

V sredo je obljubil, da bo marčevsko plačo in regres, ki ga šiviljam in drugim delavcem dolguje za lansko leto, najverjetneje izplačal še ta teden, najkasneje prihodnji teden. A zaposleni tudi deset dni po izplačilnem dnevu kljub obljubam plače in regresa še vedno niso dobili.

Če marčevske plače in regresa tudi prihodnji teden ne bo, se bodo sestali člani sindikata Mode Mi&Lan in glasovali o nadaljnjih potezah. A kakšne večje sindikalne aktivnosti je težko pričakovati.

Kot smo na N1 že poročali, je direktor v podjetju namreč ustvaril takšno kulturo, da si delavci že samo za dopust ne upajo uradno zaprositi, direktor pa lahko zato vsakič reče, da jim ga ne more odobriti, če ga zanj niti ne prosijo.

Da je zaposlene strah in da se vsakič, ko kaj “uide” v medije, v podjetju išče “izdajalca”, je pred našo kamero popolnoma zakrit izpovedal tudi eden od delavcev, to pa so potrdile tudi nekatere druge šivilje, ki so z nami govorile po telefonu, a ob pogoju, da jih nikoli ne razkrijemo. Direktor in lastnik Mode Mi&Lan je v sredo dejal, da so njegovi zaposleni vedno na prvem mestu, a je hkrati s prstom pokazal prav na nekatere od njih, “ki tako ali drugače škodijo ugledu te firme, pa tudi svojim sodelavcem in meni osebno. Kdo je tisti, ki nas prijavlja, ne vem,” je povedal.

Ker gre večinoma za starejše šivilje, ki imajo za seboj že stečaj Mure, zdaj pa si želijo le še zdržati do upokojitve, šivilje tiho in molče že leta prenašajo kršenje njihovih pravic. Pomemben del jih celo “navija” za direktorja, saj se želijo na vsak način izogniti temu, da bi v stečaju le nekaj let pred njihovo upokojitvijo končala tudi Moda Mi&Lan. Predstavnica sindikata Mode Mi&Lan, ki je v sredo skupaj z direktorjem sedla pred novinarje in opisovala razmere v podjetju, je dejala, da zaupanje v direktorja ima.

Na vprašanje, kaj ljudem preprečuje, da bi zapustili delovno mesto ali se uprli, pa čeprav delodajalec sistematično krši njihove pravice, je profesorica na ljubljanski fakulteti za socialno delo dr. Vesna Leskošek za N1 odgovorila: “Odvisnost od ljudi, ki jih zlorabljajo.”

Kot razlog, zakaj prihaja do neizplačila regresa, zamud pri izplačilu plače, prispevkov in nadomestil za malico ter prevoz, je Milan Mörec v sredo sicer navedel finančne težave, ki so po njegovih besedah posledica epidemije covida-19 in tega, da tekstilna industrija ni dobičkonosna.

Moda Mi&Lan se s proizvodnjo oblačil v zadnjih petih letih, z izjemo lanskega leta, ni držalo nad vodo. Poslovi izid je bil namreč konstantno rdeč, so pa nato lani zabeležili 40.000 evrov dobička.

moda mi&lan, šivilje
Egon Parteli/N1

Podjetje je bilo v zadnjih letih precej odvisno tudi od državnega denarja: v času covidne krize je prejelo za več kot pol milijona evrov državnih pomoči, uspešno je kandidiralo tudi na dveh razpisih ministrstva za gospodarstvo z naslova skladnega regionalnega razvoja, dobilo je posojilo podjetniškega sklada, več kot 300.000 evrov je med letoma 2015 in 2022 prejelo tudi od zavoda za zaposlovanje.

Letos je podjetje prav na dan, ko bi morale biti izplačane marčevske plače, doletela tudi blokada vseh treh njegovih transakcijskih računov, a danes računi niso več blokirani, plač in regresa za lansko leto pa Milan Mörec še vedno ni izplačal.

Po poročanju spletnega portala Sobotainfo.si je ob postavljanju mlaja na Trgu zmage v Murski Soboti podporo šiviljam in ostalim delavcem v Modi Mi&Lan izrazil sekretar Sindikata delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije Oskar Komac. “Želel bi si, da skupaj podpremo delavce in delavke tekstilnega podjetja Moda Mi&Lan, ki še vedno čakajo težko pričakovano plačo, regres in druge dohodke, ki jim dolguje delodajalec,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje