Pred novo spremembo cen goriv: je bolje pohiteti ali počakati?

Gospodarstvo 03. Dec 202210:45 5 komentarjev
Cene goriva
Foto: PROFIMEDIA

Kaj se nam obeta v torek? Bodo cene goriv poskočile, ali pa vendarle s "tankanjem" lahko počakamo do torka in tako vsaj malo prihranimo?

V torek bodo začele veljati nove cene goriv. Kaj se nam obeta tokrat? Na Financah so izračunali, da nas – če vlada ne bo spremenila uredbe, ki določa cene goriv – vnovič čaka pocenitev.

Liter dizla naj bi bil tako cenejši za 9 centov in bo stal okoli 1,53 evra, liter bencina pa naj bi bil cenejši za 8 centov in bo tako stal približno 1,38 evra. Če se bosta dizel in bencin pocenila, kot se predvideva, bi ob polnjenju 50-litrskega rezervoarja dizelskega goriva prihranili 4,5 evra, pri enako velikem bencinskem pa štiri evre.

A ob tem na Financah dodajajo, da tokrat ni tako samoumevno, da vlada ne bo spremenila uredbe, s katero določa cene goriv, kar bi seveda imelo svoj vpliv.

Kako se oblikuje cena?

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene na 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in na 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina. Omejena je tudi marža za kurilno olje, na 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje