Prihajajo nove cene dizla in bencina: se splača pohiteti ali počakati?

Gospodarstvo 22. Apr 202310:00 0 komentarjev
Gorivo, bencin, dizel
Borut Živulović/BOBO

Regulirane cene 95-oktanskega bencina in dizla se bodo v torek na bencinskih servisih zunaj avtocest spet spremenile. Kakšne bodo?

Vsaka dva tedna se ob torkih spreminjajo oziroma na novo določajo cene bencina izven avtocest in hitrih cest. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu – za določanje cen v Sloveniji so relevantni mediteranski trgi – in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

Po izračunih Financ bo liter dizla od torka cenejši za nekaj več kot 2 centa in bo stal nekaj manj kot 1,42 evra, liter bencina bo stal približno toliko kot doslejtorej okoli 1,415 evra, liter kurilnega olja se bo pocenil za približno dva centa in bo stal okoli 1,01 evra

Pri dizlu za razliko od bencina na mediteranskih trgih na Financah zaznavajo pocenitve. “Če pri tem upoštevamo še gibanje evra, pričakujemo, da bo v torek liter stal 1,42 evra, oziroma en cent manj (regulirana cena sedaj znaša 1,441 evra). Izračun pa je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine, še pišejo Finance.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.