Prihajajo nove cene goriv: koliko bomo odšteli za bencin in dizel?

Gospodarstvo 06. Apr 202409:12 5 komentarjev
Veljati je začel embargo na ruski dizel in bencin.
PROFIMEDIA

V torek se bodo cene bencina in dizelskega goriva na črpalkah izven avtocestnega križa spremenile. Koliko bo treba po novem odšteti za liter goriva?

Po izračunih portala Moje finance bodo cene pogonskih goriv od torka naprej – ob predpostavki, da vlada ne spremeni trošarin in marž – višje kot do zdaj.

Cena litra bencina naj bi v torek poskočila za približno 2,5 centra na približno 1,54 evra. To pomeni, da boste za 50-litrski rezervoar po novem morali odšteti 77 evrov. Ob tem so na portalu Moje finance navedli, da je liter bencina pred letom dni stal 1,42 evra.

Prav tako naj bi poskočila cena dizelskega goriva. Če vlada ne bo uvajala ukrepov, bo ta višja približno za 1,5 centra in bo treba za liter odšteti približno 1,54 evra. Dizelsko gorivo bi v tem primeru po izračunu Mojih financ stalo toliko kot bencin oziroma bi bil liter celo za spoznanje cenejši, kar bi se zgodilo prvič v zadnjih dveh letih pol, odkar spremljajo gibanje.

Višja naj bi bila tudi torkova cena kurilnega olja, še pišejo Moje Finance. Po njihovih izračunih bo znašala okoli 1,18 evra za liter.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje