Naša super hrana: košarice živil tokrat občutno cenejše

Gospodarstvo 30. Sep 202211:19 > 20:07 8 komentarjev
Košarica osnovnih živil
PROFIMEDIA

V drugem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 27. septembra, so bile košarice pri vseh šestih trgovcih v Sloveniji cenejše kot v prvem. Vse so bile cenejše od najcenejše v prvem popisu, zmanjšal se je cenovni razkorak med njimi. Najcenejšo košarico je tokrat ponujal Hofer, najdražjo pa Mercator.

V košarici so kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 10 jajc, 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja.

V Hoferju je bilo treba v torek po podatkih s portala Naša super hrana za takšno košarico odšteti 40,43 evra, v Lidlu 41,51 evra, v Sparu 43,41 evra, v Eurospinu 43,59 evra, v Tušu 43,66 evra in v Mercatorju 46,37 evra. Cenovni razkorak med najcenejšo in najdražjo je znašal slabih šest evrov.

V prvem popisu pa je razkorak dosegel skoraj 11 evrov, pri čemer je najcenejša košarica v Eurospinu stala 47,38 evra, najdražja v Tušu pa 58,23 evra. Po kritikah trgovcev, da je pri popisu prišlo do napak, so se na sestanku z ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko dogovorili, da bodo trgovci pri nadaljnjih popisih sodelovali, kar se je tudi zgodilo.

V tokratni objavi na spletnem portalu pa ni več primerjav s cenami v trgovinah v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V prvem popisu 13. septembra je bila najcenejša košarica v hrvaškem Lidlu, kjer je stala 32,44 evra, najdražja pa v avstrijski Billi, kjer je bilo zanjo treba odšteti 54,28 evra.

V Sloveniji je imel v drugem septembrskem popisu najboljši obseg ponudbe Spar. Ta je imel 100 izdelkov v 15 kategorijah izbranih živil. Sledili so Mercator z 78 izdelki, Tuš z 61, Hofer s 37, Lidl s 35 ter Eurospin s 26 izdelki.

Kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so v tokratnem popisu podrobneje opredelili kategorije skupin izdelkov. Potrošnikom je na voljo tudi dodaten primerjalnik gibanja cen, kjer si lahko ogledajo, kako se je skozi čas gibala cena posameznega živilskega izdelka pri različnih trgovcih.

Na ministrstvu so napovedali, da bodo naslednji popisi izvedeni v prisotnosti trgovcev, vendar ne bodo vnaprej napovedani. Znan bo samo teden, v katerem se bo popis izvajal, ne pa tudi dan in lokacija. Trgovca oziroma zaposlenega v trgovini bo popisovalec kontaktiral v trenutku, ko bo prišel v izbrano trgovino, so pojasnili.

Spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil, je v okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje zaživela 19. septembra, potem ko je bil 13. septembra izveden prvi popis. V košarico izdelkov se uvršča 15 skupin osnovnih živil in pet dodatnih sezonskih. Popisovalci popisujejo redne cene izdelkov in akcijske, če so te na voljo vsem potrošnikom, ter podatke o izpostavljenosti izdelka, ime in blagovno znamko, poreklo, hranilno vrednost in znanke kakovosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje