Proizvajalec o visokih cenah za ogrevanje: Nižje ne gre

Gospodarstvo 17. Jan 202213:58 > 15:08
Jesenice
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

"Nižjih cen žal trenutno nismo sposobni zagotoviti," se direktor podjetja Enos OTE Robert Pajk odziva na visoke zneske na jeseniških položnicah za daljinsko toploto decembra. Cena, ki je po njegovih besedah pod stroškovno, po njegovih zagotovilih ostaja taka tudi januarja.

Pogodbeni distributer daljinske toplote v jeseniški občini Enos OTE v odzivu na jezo občanov ob decembrskih položnicah, ki segajo tudi prek 400 evrov, poudarja, da je lahko znesek višji samo zaradi večje porabe odjemalca in celotnega objekta.

Podjetje je, kot smo pisali, že oktobra dvignilo cene s 87 na 146 evrov z DDV, nato pa je po pritisku občine in stanovalcev ceno za november in december znižalo na 127 evrov z DDV. Decembra tako niso dvigovali cen, temveč je za toliko višje položnice kriva večja poraba, ki je verjetno predvsem posledica nižjih temperatur.

položnice
Denis Sadiković/N1

Cena enaka tudi januarja

Danes Enos OTE po besedah direktorja Roberta Pajka ogrevanja ne zaračunava po stroškovno priznani, temveč po bistveno nižji ceni. Med prebivalci so se medtem pojavila vprašanja, kaj bo s ceno za ta mesec, saj se je občina sprva za znižano ceno dogovorila le za november in december. A Pajk dodaja, da decembrsko ceno ohranjajo tudi januarja, nižali pa je ne bodo. “Nižjih cen žal trenutno nismo sposobni zagotoviti.”

Prebivalci za prekinitev pogodbe

Zvišanje cen je med Jeseničani sicer sprožilo veliko nejevolje, saj so bili novembra med prvimi v Sloveniji, ki so na položnicah občutili energetsko krizo in občutno povišanje cen zemeljskega plina. Podjetje je višji strošek nabav plina preneslo v končne cene, po odzivu prebivalcev in občine pa znižalo za približno deset odstotkov.

Prebivalce moti, da ponudnika ne morejo zamenjati in da se tudi z zapiranjem radiatorjev visokim položnicam ne morejo izogniti (zaradi “solidarnostnega” deleža, ki se deli med vse – več o tem tukaj). Na občino so naslovili poziv s 1.100 podpisi za prekinitev koncesionarske pogodbe.

Pajk pravi, da prejemajo vprašanja oziroma pritožbe nekaterih odjemalcev, povezane so predvsem z izvedbo delitve stroškov, preverjanjem odčitkov merilnih instrumentov in podobno.

PREBERITE ŠE:

Komentari

Vaš komentar