Prvi tvit je šel vnovič na dražbo, a prodaja ni šla po načrtih kriptozbiratelja

Gospodarstvo 14. Apr 202213:37 > 14:14 0 komentarjev
Jack Dorsey
Anushree Fadnavis/REUTERS

Prvi čivk, ki ga je 21. marca 2006 v tvitosfero poslal soustanovitelj in direktor Twitterja Jack Dorsey, se je kot nezamenljivi žeton prodal za skoraj poltretji milijon evrov. Kupec ga je pred kratkim poskušal vnovič prodati, izklicno ceno je postavil pri slabih 44 milijonih evrov, a se njegove želje še zdaleč niso uresničile.

Prvi tvit soustanovitelja in direktorja Twitterja Jacka Dorseyja se je na dražbi kot nezamenljivi žeton oziroma NFT (ang. non-fungible token) prodal za skoraj 2,5 milijona evrov. Tvit, ki ga je Dorsey objavil 21. marca 2006, se je glasil precej enostavno “just setting up my twttr“, izkupiček od dražbe pa je soustanovitelj družbenega omrežja v celotni namenil dobrodelni organizaciji, ki skrbi za afriško celino.

Tvit Dorseyja je kupil v Iranu rojen kriptozbiratelj in izvršni direktor blockchain podjetja Bridge Oracle Sina Estavi. Svoj nakup je primerjal z nakupom da Vincijeve umetnine Mona Liza. “To ni le tvit. Mislim, da bodo čez leta ljudje spoznali pravo vrednost tega tvita, tako kot je bilo s sliko Mona Lize,” je takrat tvitnil Estavi.

Pred kratkim se je odločil, da bo Dorseyjev NFT poskušal vnovič prodati, od ponovne prodaje pa si je obetal slabih 44 milijonov evrov. Na Twitterju je obljubil, da bo polovico od prodaje namenil dobrodelni organizaciji Give Directly, ki finančna sredstva namenja ljudem, ki živijo pod pragom revščine. A se njegovi načrti niso uresničili. Najvišja ponudba, ki jo je doslej dobil za NFT, je namreč znašala le dobrih 250 evrov. V pogovoru za spletno stran CoinDesk je Estavi dejal, da se je dražba že zaključila, a nezamenljivega žetona, če ne bo dobil dobre ponudbe, ne bo prodal.

Iz zapora pod plaz kritik vlagateljev

Zadnjih devet mesecev je Estavi preživel v iranskem zaporu, kjer je prestajal zaporno kazen zaradi obtožb o “motnjah gospodarskega sistema”. V pogovoru za CoinDesk je Estavi poudaril, da je sam postal “žrtev kriptovalut”, a da se je po skoraj letu dni, ki ga je preživel v osamitvi, “vrnil še močnejši kot prej”. Zavezal se je, da bo vlagateljem, ki so zaradi njegovih malverzacij ob milijone, povrnil vložen denar.

Estavi je namreč izdal kriptožeton BRG, katerega vrednost je po njegovi aretaciji strmoglavila. Vlagatelji pa so izgubili dostop do njegove menjalnice CryptoLand ter posledično vsa vložena sredstva. Minuli teden jim je Estavi ponudil možnost, da skoraj ničvredne BRG kriptožetone zamenjajo za nove BSG žetone, ki jih v nasprotju s prvimi izdanimi žetoni lahko izmenjujejo tudi na drugih kriptoborzah. “Želim, da me kriptoskupnost po vsem svetu še naprej podpira in da vsi podpiramo drug drugega, da bomo lahko napredovali, šli še dlje in pomagali blockchainu,” je dejal Estavi v pogovoru za CoinDesk.

A številni vlagatelji še naprej dvomijo o srečnem razpletu, med drugim zato, ker je Estavi nov žeton izdal, še preden mu je uspelo zagotoviti neprebojen način, kako bo investitorjem v stari žeton povrnil izgubljena sredstva.

Kaj so nezamenljivi žetoni?

Nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so virtualni zbirateljski predmeti, ki so v zadnjem letu v kriptosvetu zelo priljubljeni. V nasprotju s klasičnimi kriptokovanci so nezamenljivi žetoni unikatni in opremljeni z digitalnim potrdilom o avtentičnosti, ki ga je nemogoče skopirati ali deliti. S tem certifikatom nato imetnik izkazuje lastništvo nad delom, ki bi ga sicer lahko distribuirali. Več o nezamenljivih žetonih v članku ABC o NFT: kaj so nezamenljivi žetoni in zakaj bi jih morali poznati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!